Cardio Blog

VII/8 “Nem keltette súlyos beteg benyomását”

| Nincs hozzászólás

A következő feladványunk görbéit Beekeeper küldte. Leírásából most a következőket ollózom ide:

Az első felvétel a sürgősségin készült, a második az átadás előtt. PCI-be vittük, mert oda utalták az SBO-ról. [...] “nem keltette súlyos beteg” benyomását [...].

Íme a két görbe. Mi áll az eltérések hátterében?

Megoldásokat az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre küldhettek 2015.12.26-án éjfélig. Írjátok meg azt is minden esetben, hogy milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért folyó versenyjátékban!

Boldog karácsonyt, boldog ünnepeket kívánok mindenkinek!

Pericarditis

Beekeeper által beküldött feladványra kizárólag helyes megfejtések érkeztek. Az automata elemző program által STEMI-nek véleményezett képet a klinikummal együtt értékelve mindannyian felülbíráltátok az automatát és helyesen pericarditist állapítottatok meg.

Nézzük, hogyan gondolkoztatok! Elsőként Wolfi megfejtéséből idézek:

A görbéken akut pericarditis jeleit látjuk: sinustachycardia, I, II, aVL, aVF-ben, V2-től V6-ig  ST  eleváció, aVR- ben PQ eleváció, V3-tó V6-ig [és I,II,aVF-ben- a szerk.]PQ depresszió,

Nem STEMI mert:

-több elvezetésben látható ST eleváció nem felel meg egyik koszorúér ellátási területének

- nincs tükörképjel / aVR es V1 kivételével /

- nem érintett a depolarizáció - nincs Q- hullám vagy R-redukció

-két görbe között több mint fél óra különbséggel szignifikáns különbség nem látható

A szegedi SBO csapata által beküldött megfejtésből is hadd emeljem ki azt a fontos megfigyelést, hogy

[..] Szemben a STEMI-vel a pericarditis mellett szól a dinamika is: 50 perc elteltével a repolarizációban nincs lényegi különbség, "nem mozog az ST".

Joci is felhívja a figyelmet arra, hogy :

[...] A 15:30 kor készült EKG-n sem a PQ szakaszok eltérésében, sem a depolarizációban sem a repolarizációs eltérésekben lényeges változás nincs a korábban készülthöz képest.

Egyetlen coronaria ellátási területének nem megfeleltethető, nem összetartozó elvezetésekben, szinte mindenhol látható ST eleváció. Jellegzetes PQ depresszió, illetve aVR-ben PQ eleváció:

Egyetlen coronaria ellátási területének nem megfeleltethető, nem összetartozó elvezetésekben, szinte mindenhol látható ST eleváció. Jellegzetes PQ depresszió, illetve aVR-ben PQ eleváció. A PQ szegmentum az alapvonaltól való deviációjának másik oka egyebek között pitvari infarktus is lehet (korábban ilyet ebben a bejegyzésben láthattunk).  Pericarditissel pedig megelőzően ebben és ebben a feladványban találkozhattunk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!