Cardio Blog

Prox LAD minimális stenosis…

65 éves férfi betegnél 2011-ben klinikánkon coronaria-CT vizsgálatot végeztünk atípusos mellkasi panaszok és pozitív EKG-ergometria miatt. Anamnézisében jelentősebb megbetegedés és a dohányzáson kívül más kardiovaszkuláris rizikófaktor nem szerepel.

A 2011-es CT felvételeken a bal elülső leszálló ág (LAD) proximalis szegmentumán részben kalcifikált, alacsony denzitású plakk ábrázolódott, amely pozitív remodelláció mellett nem okozott lumenszűkületet. A plakk alacsony denzitású komponensekkel is rendelkezett (1. ábra).

A bal körbefutó ág (LCx) proximális szakaszán enyhe fokú szűkületet okozó nem kalcifikált plakk, továbbá az ér középső szegmentumán mérsékelt fokú szűkületet okozó részben kalcifikalt plakk ábrázolódott. A jobb koronárián (RCA) érdemi ateroszklerotikus lézió nem igazolódott.

Az összességében enyhe fokú koronaria ateroszklerózisra való tekintettel életmódváltást és szekunder prevenciós kezelést javasoltunk. A beteg ezt követően az ajánlott statin terápiát néhány hét után elhagyta.

2015. januárjában kardiológiai szakrendelést keresett fel 3 hete tartó, egyre erősödő, nyugalomban is fennálló mellkasi fájdalom miatt. Az ott készült EKG felvételen ST eleváció ábrázolódott az elülső mellkasi elvezetésekben (V4-V6). Mentővel szállították intervenciós centrumba, ahol az invazív koronarográfia a LAD proximalis szegmentumán plakkruptúrát igazolt, amely kritikus szűkületet okozott. A további koronária szegmentumokon enyhe fali egyenetlenségeket írtak le. A plakk rupturának megfelelően a LAD proximalis szegmentumába 3×20 mm-es gyógyszerkibocsátó stentet implantáltak. A beteget a beavatkozás után 5 nappal stabil kardiorespiratorikus állapotban, panaszmentesen otthonába bocsájtották.

2015 novemberében ismételt koronaria-CT vizsgálatot végeztünk mellkasi panaszok miatt a stent átjárhatóság megítélése végett. A LAD proximális szegmentumában ábrázolódó stentben instent restenosis kizárható volt (2. Ábra). A koronáriák további szakaszain érdemi plakk progresszió nem ábrázolódott.

A bemutatott eset egy nagy kockázatú, lumenszűkületet nem okozó plakk progresszióját és rupturáját mutatja be, amely illusztrálja a számos nemzetközi vizsgálat által leírt nagy rizikóra utaló plakk jellegzetességek (pozitív remodelláció, alacsony denzitás) erős prognosztikai értékét. A 2011-ben készült CT felvételen ábrázolódott nagy rizikójú plakk miatt statin terápiát javasoltunk, amelyet a beteg elhagyott. At ateroszklerotikus plakk progressziója rupturához és miokardiális infarktushoz vezetett.

Dr. Karády Júlia és Dr. Maurovich-Horvat Pál

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.