Cardio Blog

X/3 Átmeneti mellkasi panaszok

| Nincs hozzászólás

A 45 éves férfit aktuálisan már panaszmentesen vizsgálják SBO-n. Megelőzően két órán keresztül volt  mellkasi fájdalma, ami miatt a családja javaslatára bement a sürgősségi osztályra.  Időablakos troponin nem emelkedett. Mi a további teendő?

  1. Ha a lépcsőházban négy emelet fel-le lépcsőztetésre panasz vagy EKG eltérést nem provokálódik, akkor egyéb teendő aktuálisan nincs.
  2. A jövő hétre kardiológiai ambulanciára előjegyzés.
  3. Kardiológiai osztályon hospitalisatio. Itt echocardiographia és mielőbbi ergometria javasolt a  felmerülő szívizom ischaemia verifikálására.
  4. Ergometria kihagyásával sürgető coronarographia elvégzése indokolt.

 

Wellens-szindróma (A vagy 1-es típus)

A Wellens-szindróma kétfajta EKG megjelenését ismerjük.
Az egyik formában, a gyakoribb B-típusban, vagy más néven 2-es típusban, mely az esetek 75%-áért felelős, szimmetrikus szárú, mély T-hullám látható V2-3-ban (olykor V6-ig).

A ritkább, most bemutatott A-típusban, vagy 1-es típusban bifázisos, pozitív-negatív (nem negatív-pozitív!) T-hullám látható V2-3-ban (néha V4-5-ben is).

Úgy, hogy az ST-szakasz mindkét esetben izolelektromos vagy minimálisan (<1mm) elevált, nem alakul ki a necrosisra jellemző praecordiális Q-hullám vagy R-redukció. Mindezek az EKG jelek panaszmentes állapotban figyelhetők meg korábbi mellkasi panaszokat követően. A szívspecifikus biomarkerek nem, vagy éppen hogy csak emelkedettek.

A jelenség háttere egy proximálisan claudicaló bal elülső coronaria (LAD). Ez lehet vasospasmus miatt is, de legtöbbször egy instabil plakkról van szó, ami mellett olykor képződik egy occlusiot eredményező thrombus, néha pedig az ér recanalizálódik. Tehát van egy átmeneti proximális LAD-occlusio és ezzel járó átmeneti ST-eleváció, melyet az EKG készítésekor már nem látunk. Az ér spontán vagy az alkalmazott thrombocyta-aggregatio-gátlás hatására recanalizálódik. Ezért az ST-eleváció visszafejlődik és ahogy a primer coronaria intervenciók utáni állapotban is megfigyelhető, LAD-területi reperfúziós negatív T-hullámok jönnek létre. A reperfusió első lépcsőjében az A/1-es típus mutatkozik, mely később rendszerint átmegy a B/2-es típusba. Kivéve azokban az esetekben amikor is az ér újra elzáródik. Ilyenkor újra először pozitívvá válnak a T-k (ún. pseudonormalizáció), hyperakut T-hullámok alakulnak ki, majd újra megjelenik az ST-eleváció.

A nagy területet veszélyeztető, instabil proximális LAD szűkület miatt ezeknél a betegeknél nem szabad ergometriát vagy egyéb ischaemia provokációs tesztet végezni, hanem sürgető coronarographiára kell őket irányítani. Ebben a korábbi feladványban megfigyelhettük, hogy mi történik akkor, amikor egy Wellens-szindrómás betegnél mégis ergometriát végeznek.

A felvételt, korábbi Cardioblog nyereményjátékunk második helyezettje, dr. Szőke Vince Bertalan bocsátotta rendelkezésre.
Irodalom: de Zwaan C, Bär FW, Wellens HJ. Characteristic electrocardiographic pattern indicating a critical stenosis high in left anterior descending coronary artery in patients admitted because of impending myocardial infarction. Am Heart J. 1982 Apr;103(4 Pt 2):730-6.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!