Cardio Blog

X/4 mi legyen a következő lépés?

| Nincs hozzászólás

Egy középkorú férfi hónapok óta járásnehezítettséget eredményező térdfájdalom miatt tervez ortopédiára menni. Mi legyen a következő diagnosztikus/terápiás lépés most, hogy atypusos mellkasi panaszok miatt jelentkezik az SBO-n? Belgyógyászati anamnézise eddig negatív.

  1. Serum kálium szint meghatározás
  2. Sürgős pulmonalis angio-CT vizsgálat
  3. Sürgős coronarographia
  4. Elektrofiziológiai vizsgálat

 

 

Brugada-jel

Brugada-jelnek azt nevezzük, ha a V1-3 elvezetésekből legalább kettőben 2mm-nél nagyobb coved (~boltíves), descendáló típusú ST-eleváció látható negatív T-kkel.

V1-3-ban számos kórkép eredményezhet ST-elevációt melyek közül a Cardioblog hasábjain olvashattunk már a következőkről:

hypothermia, jobb kamrai infarktus, súlyos hyperkalaemia, proximalis LAD occlusio, tüdőembólia, hypercalcemia, BTSZB.

Brugada-jelet többek között pectus excavatum, mediastinalis tumor, pericarditis, gyógyszerhatás is tud okozni.

Ha az egyébként tünetmenetes, strukturálisan ép szívű betegnél  Brugada-jelet észlelünk, akinek nem ismert a kórelőzményében syncope, görcsroham, éjszakai agonalis légzés, malignus kamrai ritmuszavar, és nem volt 45 év alatti családtagnak hirtelen szívhalála, (a családtagoknak nincs Brugada -jel az EKG-n), akkor a következő lépés szív-elektrofiziológiai vizsgálat [mérlegelése -lsd lent, a szerk.]. Ennek eredményétől függően pedig szoros megfigyelés,  avagy indukálható kamrai tachycardia vagy kamrafibrilláció -azaz bizonyított Brugada-szindróma- esetén pedig ICD beültetés [megfontolása- lsd lent, a szerk.].

A feladványban szereplő görbe esetén a V1-3-ban ilyen mértékű STE-t létrehozó hyperkalaemia esetén egyéb jeleket is várnánk pl a P-hullám eltűnését, a QRS kiszélesedését stb. Tüdőembólia sem valószínűsíthető a többi EKG jel hiányában (tacyhcardia, S1Q3T3, anterior T-inverziók stb.).

Irodalom:

  • https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-7/Management-of-patients-with-a-Brugada-ECG-pattern#.Uy-DKq2SwzI
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12766732

Frissítés (2018.10.30):

Olvassátok most dr. Szegedi Nándor (korábbi Cardioblog versenyévad győztes) kiegészítését, pontosítását:
- elektrofiziológiai vizsgálatot rutinból nem szoktunk végezni, mert nem tudjuk a terápiás konzekvenciáját (IIb ajánlás van arról, hogy ha az elektrofiziológiai vizsgálat során kamrai tachycardia indukálható, akkor az egyébként tünetmentes, Brugada-jeles beteg ICD-t kapjon), úgyhogy rutinból nem végezzük, csak ha pl. családban volt hirtelen halál.
- ennél fontosabbnak tartom azt hogy hangsúlyozzuk: 1: fontos az életmód tanácsadás (lázcsillapítás, alkohol kerülése), 2: bizonyos gyógyszerek nem javasoltak, pl. propofol, ami a közelgő műtétnél a gyógyszeres kezelést befolyásolhatja.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!