Cardio Blog

IV/13 Mi a közös?

| Nincs hozzászólás

A következő két esetben ugyanaz a kóros az EKG-kon. Mi a közös eltérés?

1. eset:

2. eset:

Megoldásaitokat 2013.03.23-án éjfélig küldhetitek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre. Az újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven kívánnak részt venni az értékes nyereményekért folyó versenyjátékban!

Az EKG rajongóinak továbbra is hadd ajánljam figyelmébe ezt az eseményt (jelentkezni az alábbi képen olvasható email címen lehet):

Az EKG diagnosztika kihívásai – II. (Tihany 2013. május 7-8)

katt ide az EKG kurzus programjáért!

Rövid QT

Olvassuk Danyell gondolatmenetét!

Mindkét esetben az ekg-kon látható sinus bradycardia, bal tengelyállás, BAH, [...]. A második esetben még VES is megfigyelhető. Ha jobban megnézzük a QT távolságot, akkor a QTc általánosságban 310ms és 350ms között váltakozik. Ez bizonyíték lehet a hypercalcaemiára, hyperkalaemiára, de felvetheti a Short QT szindrómát is.

A Cardioblog a korábbiakban meglehetősen sokat foglalkozott a hosszú QT okaival, hogy felhívja a figyelmet a QT mérés ill. a QTc számítás fontosságára. Ez a bejegyzés azért született, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a rövid QT is kórjelző lehet. Per definitionem rövid QT-ról beszélünk, ha a QTc< 350ms. A rövid QT főbb okai a következők:

  • Hypercalcaemia
  • Congenitalis (rövid QT szindróma)
  • Digitalis
  • (Hyperkalaemiában is rövidülhet a QT)

A példaként felhozott mindkét esetben bradycardiával találkozhattunk, melyre jellemző a QT megnyúlása. Jelenleg azonban 30-45/min frekvenciáknál sem érte el a 400ms-ot. (QTc rendre: 325 ill. 290msec) Ezen kívül szembeötlő volt a bal anterior fasciculus blokk is: extrem bal deviatio (II-ben R

Az első EKG fiatal tulajdonosát, noha életében semmilyen kardiális panasza vagy tünete nem volt, egy kis sebészeti beavatkozás (nyirokcsomó mintavétel) előtt referálták echocardiographiára. Az EKG alapján felvetődő hypercalcaemia lehetséges okait végigkérdezve hamar eljutottunk a sarcoidosis diagnózisához, ami, ha a szív ingerületvezető rendszerét is érinti, annak komoly, akár fatális következményei is lehetnek. Mindezek okán szív MR vizsgálatra jegyeztük elő. Ebben a bejegyzésben olvashattok részletesen a sarcoidosis MR képéről.

A rövid QT szindróma diagnózisát akkor vessük fel, ha kifejezetten csúcsos, magas T hullámokat is látunk az ST szakasz hiányával (a T hullámok a J pontból indulnak közvetlenül), fiatal lone pitvarfibrillálóknál, illetve olyanoknál, akiknél nem nyúlik a QT a frekvencia növekedésével, és természetesen, ha a családban hasonló igazolódott. Ezeknél a betegeknél autoszómálisan, dominánsan öröklött kálium-csatorna zavar hoz létre ilyen képet illetve pitvarfibrillációt, kamrafribrillációt. Hirtelen halált túlélőkben, valamint elektrofiziológiai vizsgálat során indukálható malignus kamrai arrhythmiák esetén ICD implantáció indikált náluk.

A digitalis túlhatás, intoxicatio is létrehozhat rövid QTc-t. Ebben a korábbi rejtvényünkben a QTc 330ms körüli.

A bemutatott görbéken a BAH-on kívül említést érdemelnek még a pitvari ingerképzési (ingerületvezetési (?!)) zavarok is (lsd. a változó P-hullám morfológiákat!):

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!