Cardio Blog

Cardialis sarcoidosis szív MR vizsgálata

Sarcoidosisban a szív érintettség az irodalmi adatok alapján gyakoribb (egyes cikkek alapján akár 50% is lehet), mint ahogy az felismerésre kerül. A boncolási eredmények azt mutatják, hogy a hirtelen halált szenvedett sarcoidosis-os betegeknél gyakran (akár az esetek felében is) cardialis érintettség áll a háttérben.

Klinikai gyanú esetén az MR vizsgálat képes kimutatni a cardialis érintettséget. A sarcoidosisos granulómák az MR-en késői halmozást okoznak. Az elhelyezkedés a viralis myocarditis-szel mutat átfedést. Jobb kamrai érintettség esetén a mintázat utánozhat ARVD-t is. Amennyiben a gyulladás éppen aktív, az kiderül az ödémát megjelenítő technikával. A pulmonalis és a szív manifestatio mértéke nem feltétlen van szoros kapcsolatban egymással. Cardialis érintettség esetén agresszívebb therapia alkalmazásának lehetősége merül fel.

 

Az első beteg esetén markáns pulmonalis érintettség látható a CT képeken, bilateralis hilaris lymphadenopathiaval. A basalis anteroseptalis halmozásnak megfelelően futhatnak ingerületvezető kötegek is, mely magyarázhatja a gyakran tapasztalható vezetési zavart. A kiáramlási képeken aorta insufficientia regurgitatios jetje sejthető.

Axialis tüdőablakCoronalis rekonstrukció

1. beteg: tüdő CT

Rövid tengelyi DELVOT DE

1. beteg: basalis anteroseptalis halmozás

 

A második beteg esetén a jobb kamrai érintettség következtében kialakuló késői halmozás ARVD gyanúját is keltheti.

LVOT mozgóképLVOT késői halmozás

2. beteg: LVOT mozgókép és késői halmozás

SA mozgóképSA késői halmozás

2. beteg: SA mozgókép és késői halmozás

 

A harmadik beteg esetén inferolateralisan látható foltos halmozás viralis myocarditisre emlékeztet, valamint itt is tetten érhető az első betegnél már látott basalis anteroseptalis góc.

LVOT mozgóképLVOT késői halmozás

3. beteg: LVOT mozgókép és késői halmozás

SA mozgóképSA késői halmozás

3. beteg: SA mozgókép és késői halmozás

 

Korábbi cikk az Orvosi Hetilapból:
Orv Hetil. 2006 Feb 19;147(7):315-9.
Új lehetőségek a sarcoidosis diagnosztikájában Magyarországon: ajakbiopszia és szív-MR.

Az intézményünkben Simor Tamás professzor, közvetlen munkatársnőm Vágó Hajnalka és Pozsonyi Zoltán is végzett már sarcoidosisos betegen szív MR vizsgálatot rajtam kívül. A technikát fiatalabb kollégáink is tudják alkalmazni. A CT felvételekért Balázs Györgynek tartozom köszönettel.

[Korábban ebben a bejegyzésben találkozhattunk sarcoidosisos beteg EKG-jával.]

Szerző: Dwokfur

Egyetemi éveim alatt az Élettani Intézet patch-clamp laborjában végeztem TDK munkát. Radiológus rezidensként Simor Tamás ismertetett meg a szív MR-rel, melynek rabjává váltam. 2004 óta dolgozom a Határőr úton Merkely Béla és Hüttl Kálmán irányításával, Balázs György vezetésével. 2008-ban szereztem meg a radiológus szakvizsgát. Specialitások: szív MR (európai 3-as szintű nagypapa) és koszorúért CT, szekvencia programozás, biztonságos szerver üzemeltetés (Gentoo Hardened, Grsecurity béta teszter). Tóth Csaba nevű egypetéjű ikertestvérem informatikus mérnök. Kedvenc zene: uplifting trance, UK hardcore. Időtöltés: kajakozás, futás.

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.