Cardio Blog

IV/15 feladvány: Mi a közös, és mi a különbség?

| Nincs hozzászólás

Ebben a feladványban két hasonló görbét látunk eltérő etiológiával. Mi a közös bennük, és mi a különbség? Mi látható a két görbén?

1.eset

2.eset

A megoldásokat beküldésére kivételesen három hét áll rendelkezésre- azaz 2013.04.27-én éjfélig küldhettek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre. Újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven kívánnak részt venni!

Irreguláris, széles QRS tachycardiák

Ebben a feladványban két esetet láthattunk. Mindkettő irreguláris, széles QRS tachycardia volt.

Az első esetben a P hullámok hiánya, a teljes irregularitás alapján jogosan  fogalmazódhatott meg bennünk az FBI tachycardia diagnózisa (Fast-Broad-Irregular: gyors-széles-irreguláris). Erről korábban már itt olvashattunk. Lényege, hogy nem az AV csomón keresztül, hanem egy járulékos atrioventricularis kötegen keresztül vezetődik le a pitvarfibrilláció a kamrákra. Fiziológiás ingerületvezetés esetén az AV csomó teljesítve rá rótt feladatát, védi a kamrát a túl szapora ingerületektől. Az accesorikus út - vezetési tulajdonságaitól függően-  sokkal több pitvari ingerületet levezethet, ami adott esetben haemodynamikai katasztrófához vezető kamrafibrillációba torkollhat. A feladványunkban a járulékos kötegen keresztül levezetett impulzusok delta hullámai JTSZB+ bal posterior hemiblokk szerű morfológiát eredményeztek. Néhány keskeny QRS is megfigyelhető volt a mellkasi elvezetéseknél. Ezen ütések a hagyományos úton terjedtek a kamrákra.

A feladvány következő esetére is illene a gyors, széles, irreguláris jelző, azonban itt kis figyelmességgel találhattunk P hullámokat.

Ha másik elvezetést választottunk, akkor kevésbé volt feltűnő, hogy széles QRS tachycardiával állunk szemben, de a P hullámok még jobban látszottak. A reguláris P-k és az irreguláris QRS-ek jórészt disszociáltan voltak láthatók, azonban egy-egy befogott (capture) ütés mellett fúziót is találhattunk:

A fenti jellemzők mind a kamrai tachycardia bizonyítékai. A nehézséget tehát ebben az esetben az jelenthette, hogy nem az összes elvezetésben volt egyértelmű, hogy széles QRS tachycardiát látunk. A V1-ben látható széles QRS morfológia jobb Tawara-szár blokkal levezetett supraventricularis eredetet sejtetett ("jó nyuszifül"), illetve, hogy a kamrai tachycardia irreguláris volt (korábban irreguláris kamrai tachycardiát itt láthattunk más fajta etiológiával).

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!