Cardio Blog

IV/16. Mi áll a palpitatiok mögött?

| Nincs hozzászólás

A következő EKG-k tulajdonosáról azt kellene kitalálnunk, hogy a legnagyobb valószínűséggel milyen ritmuszavar állhat a szapora szívdobogásos panaszsorai hátterében.

Megoldásokat 2013. 05. 11-én éjfélig küldhettek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre. Új megfejtők írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni az értékes nyereményekért folytatott versenyjátékban!

IV/16 megfejtés: empty Wenckebach fenomén

Meglepően sok megoldás érkezett remek megfigyelésekkel. Sajnos egyetlen sem volt maradéktalanul helytálló megfejtés. Sokan megfigyeltétek a Wenckebach periodicitásra jellemző "nyúló" PQ távolságokat és ezzel szinkron az ugyancsak erre karakterisztikus csökkenő RR távolságokat, valamint észrevettétek a nagyobb pausákat megelőző QRS-ek tövében a retrográd P-t is. Utóbbit legtöbben junkcionális pótütésnek gondoltátok. Ez ellen az szól, hogy eltérő a az előző QRS-ektől való távolság.

A fenti jelenség alapja az AV junkcióban lévő kettős pálya jelenléte. Általában AV vezetési zavarokban figyelhető meg a Wenckebach periodicitásra jellegzetes progresszív PQ nyúlás és következményes RR távolság csökkenés, de a pausa előtt látszólag nincsen P hullám, ami blokkolódna. "Üres" (=empty) az adott RR intervallum. A P azonban jelen van, megbújik, elrejtőzik a QRS tövében.

Ez nem más, mint az AV junkció gyors pályáján visszavezetett P (inferior elvezetésekben keskeny alapú, negatív P-k, V1-ben pedig monofázisos, pozitív P-k a QRS kezdetétől -80 - +100ms-nyira), amit echo ütésnek neveznek. Az adott periódusok előtti jelentősen megnyúlt PQ pedig a lassú pályán levezetett sinus ingerületet reprezentálja.

A kettős pálya felületi EKG-n megjelenő ritka formája ez. A szapora szívverésérzéssel járó palpitációs paroxismusok pedig AVNRT (atrioventricularis nodális reentry tachycardia) következményei (korábban erről részletesen itt olvashattatok). Ha a gyors pályán visszavezetett P ugyanis újra levezetődik a lassú pályán, létrejön a típusos ún lassú-gyors AVNRT. Íme, mi is elkaptunk néhány paroxismust Holterrel:

Itt pedig olyan elrendeződést látunk, hogy egy P levezetődik a lassú pályán, majd "fordul egyet"- a QRS tövében látható a gyors pályán visszavezetett retrográd P, ami egyben refrakterré teszi a felülről újra érkező sinus P-re a gyors pályát, így az újra csak a lassú pályán tud levezetődni:

Korábban itt olvashattatok az empty Wenckebach fenoménről.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!