Cardio Blog

Bal oldali Sinus Valsalva aneurysma

| Nincs hozzászólás

Ötvenkét éves nőbeteg 2010-ben jobb oldali hemitünetekkel járó ischaemiás stroke-ot szenvedett el, amelyet sikeresen thrombolysaltak. A kivizsgálás során transoesophagealis echocardiographia az anterolateralis papillaris izomzat mögött a myocardiumban egy 15×16 mm-es, áramlást mutató képletet, valamint közepes fokú aortaregurgitációt írt le. Ennek pontosabb megítélésére szív mágneses rezonancia (MR) vizsgálatot javasoltak, ám tekintettel a beteg panaszmentességére, ez irányban továbblépés nem történt.
2012-ben a beteg bal oldali centralis facialis paresissel és bal oldali hemitünetekkel járó stroke-on esett át, amelyet ugyancsak sikeresen thrombolysaltak. A beteg ezt követően került klinikánkra, ahol szív MR vizsgálatot végeztünk. A szív MR vizsgálat a basalis és részben középső harmadbeli anterior izomzatban, közvetlenül az aortabillentyű síkja alatt indulva, az anterolateralis papillaris izomzatig terjedően 20×20 mm, valamint ezzel összeköttetésben lévő 13×12 mm átmérőjű képleteket mutatott, melyek aortagyökkel való viszonya pontosan nem volt megítélhető. A perfúziós felvételeken áramlás volt bennük detektálható, a bal kamra üregéhez képest kissé megkésve, a nagyvérkörrel azonos fázisban telődve. Késői típusú kontrasztanyaghalmozásos felvételek alapján a képlet perifériás halmozást mutatott.
Az aortagyökhöz való viszonyának pontosabb megítélése céljából mellkasi CT angiographiás vizsgálatot végeztünk, mely a bal coronariás tasak alján pontszerű folytonossági hiányt írt le, melyen keresztül egy többrekeszes, vakon végződő, egyenetlen belfelszínű aneurysma-szerű zsák telődött a bal kamra izomzatában. A kisebbik üreg falán néhány apró meszesedés volt látható.
 

Kék nyíl jelöli az aneurysma zsák szájadékát
Kék nyíl jelöli az aneurysma zsák szájadékát

Sárga nyíl az aorta billentyűt, kék nyíl az aneurysma szájadékot, piros nyíl a bal főtörzs szájadékát jelöli. P: proximalis aneurysmazsák, D: distalis aneurysmazsák.

Szívsebészeti konzíliumot követően a diagnosztizált bal oldali sinus Valsalva aneurysma miatt a beteget elektív műtétre jegyeztük elő. A műtét során a bal sinus tövében kb. 3x3mm-es aneurysma bemenetet direkt varrattal zárták, valamint mechanikus aortabillentyű beültetésre került sor a közepes fokú aortaregurgitáció miatt.
Sárga nyíl a bal főtörzs szájadékot, a kék nyíl az aorta műbillentyűt jelöli

Sárga nyíl a bal főtörzs szájadékot, a kék nyíl az aorta műbillentyűt jelöli

Az 5 hónappal későbbi kontroll mellkasi CT angiographiás vizsgálatnál a korábban leírt többrekeszes aneurysma rendszer thrombotizált, kontrasztanyaggal nem telődött. A beteg azóta is panaszmentes.

 

Postoperatív állapot

Postoperatív állapot

 

A bal oldali sinus Valsalva aneurysma irodalmi ritkaság, életet veszélyeztető szövődményekkel járhat, mint pl. ruptúra, stroke, myocardialis infarctus; ezért a korai diagnózis és terápia kiemelkedő jelentőségű.

Dr. Suhai Ferenc Imre és Dr. Maurovich-Horvat Pál

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!