Cardio Blog

X/5 feladvány: Mi a V1-ben látható nagy R-hullám magyarázata?

| Nincs hozzászólás

Mi látható ezen a görbén?

  1. Bal anterolateralis lokalizációjú járulékos kötegen keresztüli preexcitáció EKG jelei
  2. Elektróda malpozíció
  3. Jobb kamra hypertrophia jelei
  4. Lezajlott hátsófali infarktus EKG jelei
  5. Inkomplett jobb Tawara-szárblokk + bal posterior fasciculus blokk

 

 

Jobb szívfél terhelés jelei

A Cardioblogon is többször foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy mikor látható V1-ben nagy R-hullám.

A jobb szívfél terhelésre utalt a V1-ben látható nagy R-hullám mellett a jelentős jobb deviáció (~110°), a P-pulmonale (P-hullám amplitúdó>0,25mV), az inferior elvezetésekben látható descendáló ST (jobb kamrai strain).

A járulékos kötegen keresztüli kamrai aktiváció ellen szól a delta hullám hiánya és a normális PQ. Korábban ebben a feladványban olvashattunk a nyugalmi EKG-n nagy R-hullámot létrehozó bal oldali accessorius nyaláb miatti WPW szindrómáról.

Ha a két kar elektródáit felcserélik, akkor ugyancsak lehet extrém jobb deviáció (lsd itt), de akkor az I-es elvezetésben negatív P-hullámot látnánk és az I-ben látható QRS morfológia nem hasonlítana a V6-ban láthatóhoz. Elképzelhető olyan elektróda malpozíció is, amikor a mellkasi elektródákat helyezik fel fordított sorrendben (lsd itt). Ilyenkor sem hasonlít az I V6-ra.

Bal posterior fasciculus blokkról akkor beszélhetünk, ha II-III-aVF-ben qR-t látunk extrém jobb deviációval, és a háttérben nem áll alkati ok (cseppszív), jobb kamra hypertrophia vagy acut cor pulmonale (pl. tüdőembólia, ahol ugyancsak lehet S1Q3). Mivel a bal posterior fasciculus igen nagy mennyiségű myocardiumot aktivál, az igen ritkán előforduló komplett blokkja esetén a QRS kiszélesedik. Még inkább igaz ez akkor, ha valamilyen furcsa véletlen esetén a jobb szár ingerületvezetési zavara is társul. A jobb Tawara-szár-blokk -anatómiai közelség okán- sokkal gyakrabban jár együtt bal anterior fasciculus blokkal.

Jobb kamra hypertophiával korábban ebben a feladványban olvashattunk.

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!