Cardio Blog

IX/17 nagy R-hullám V1-ben

A 65 éves nő kórelőzménye egy gyermekkori appendectomián kívül lényegében negatív. A gépkocsi vezetői engedély meghosszabbítása előtt EKG készült. Jelenleg enyhe hörghurut tünetei észlelhetők, egyebekben fizikális vizsgálattal egyéb kóros eltérés nincs. Mi a további teendő?

  1. Jobb kamra hypertophia jelei miatt kardiológiai szakrendelésre előjegyzés. Addig is mellkas RTG és légzésfunkciós vizsgálat elvégzése
  2. Bal posterior lokalizációjú járulékos kötegen keresztüli preexcitáció EKG jelei miatt Holter vizsgálat és eredményével elektrofiziológiai ambulanciára előjegyzés
  3. Elektróda malpozíció miatt az elvezetések helyes felhelyezésének ellenőrzése után újabb EKG készítése
  4. Lezajlott hátsófali infarktus miatt sürgető kórházi kivizsgálás javasolt kardiológiai profilú belgyógyászati osztályon
  5. A negatív fizikális vizsgálati lelet és kórelőzmény ismeretében az EKG-n látható inkomplett jobb Tawaraszár-blokk további vizsgálatot, teendőt nem igényel a gépjármű vezetői engedély meghosszabbítható.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektróda diszpozíció

Ha a V1-ben nagy R-hullámot látunk, akkor az azt jelenti, hogy az ingerület hátulról előre, balról jobbra halad az adott időpontban. Ez normális esetben a kamrai depolarizáció kezdetén, a kamrai septum felső 1/3-nak aktivációja során valósul meg. Minden egyéb esetben el kell gondolkoznunk, hogy mitől van.

Komplett vagy inkomplett jobb Tawaraszár-blokk esetén (lsd még itt is) a depolarizáció végén látunk nagy R-hullámot V1-ben, a QRS kezdeti fázisa normálistól nem tér el.

Olyan mértékű  jobb kamra hypertrophiában, ami V1-ben a feladványban látható nagyságú R-hullámot eredményez V1-ben, extrém jobb tengelyállást és a jobb kamrai strain megnyilvánulásaként II-III-aVF-ben descendáló ST-ket, repolarizációs zavarokat is várnánk (lsd még itt is), ezen a görbén azonban kizárólag izoelektromos ST-ket és a QRS-ek fő kitérésével konkordáns T-hullámokat figyelhettünk meg.

A nagy R-hullámV1-ben lehetne egy preexcitáció delta hulláma is. (Korábban ilyesmivel ebben a feladványban találkozhattunk.) Ilyen méretű delta hullám esetén azonban rövid PQ-t, kiszélesedett QRS-t és secundaer repolarizációs zavarokat, a bal oldali elvezetésekben pedig negatív delta hullámot várnánk a QRS elején.

Ha V1-ben az R/S>1, és pozitív T-hullámot látunk, akkor lezajlott hátsófali infarktusnak is eszünkbe kell jutnia (lsd még itt is), ahol a V1-ben látható nagy R tulajdonképpen egy patológiás Q-hullám tükörképe. De ez esetben sem kapunk választ arra, hogy vajon miért csökken az R-hullám mérete  V1-6-ig.

Az elektróda diszpozícióra az hívja fel a figyelmet, hogy a V6-tól V1-ig észlelhető R-hullám progressio és nem fordítva, mint normális esetben.  Az I-es elvezetésben látható morfológia a rosszul felhelyezett V1-es elvezetésre hasonlít és nem V6-ra, ahogy szabályosan lennie kellene. Ebben az esetben az, hogy a mellkasi elvezetéseket fordított sorrendben helyezték fel, egy gondolkodtató differenciáldiagnosztikai problémát eredményezett. Ilyesmi akkor szokott előfordulni, ha a mellkasi elektródákat egy pánt, heveder segítségével egyszerre rakják fel a páciensre.

 

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.