Cardio Blog

XII/6 Feladvány 1988-ból

| Nincs hozzászólás

A következő érdekességet dr Szende László Tanár Úr küldte a Cardioblognak. Fél éve tartogatom, hogy ezzel az esettel kívánjak áldott, békés ünnepeket az olvasóknak.

Az 56 éves férfi anamnézisében krónikus aethylismus szerepel. Felvétele előtti napon rövid időre, majd felvétele napján hosszabb ideig ismétlődött gyengesége palpitatioérzéssel, nehézlégzéssel. Esetkocsi szállította be széles QRS tacyhcardiával, ami egy ízben spontán, egy ízben procainamidra, egy ízben mexiletinre szűnt. Mexiletnit azért adott a mentő, mert az iv. procainamid után a beteg bizonytalan rosszullétet jelzett.

1 ábra: a széles QRS tachycardia megszűnése az I-II-II-elvezetésekben, aVR-aVL-aVF-ben az újraindulás, V1-6-ban pedig a tachycardia látható

2. ábra: sinusritmusban látható-QRS morfológiák

3. ábra: sinusritmusban carotis compressio hatására a következő látszott az I-II-II elvezetésekben

4.ábra: carotis compressio hatására látható változások a mellkasi elvezetésekben is (a V6 elvezetés vs más helyre került):

Kérdés:

Milyen ritmuszavar miatt kellett a beteget kórházba szállítani:

  1. Frekvenciafüggő szárblokkal levezetett supraventricularis tachycardia
  2. Járulékos köteget involváló tachycardia
  3. Propafenon-mérgezéshez társuló, acceleratio-dependens QRS kiszélesedés pitvari flatternben
  4. Bal anterior fasciculusból kiinduló fascicularis kamrai tachycardia
  5. A bal kamra posterior, posteroseptalis regiojában lévő heg talaján kialakult kamrai tacyhcardia

 

(Ráadás) 5. ábra: Monitor elvezetések. Az 1. sorban a reguláris, széles QRS tachycardia. A 2. sorban egy széles és egy keskeny QRS tachycardia (a regisztrátum folyamatos, de a beküldő már nem tudja felidézni, hogy a váltáskor észlelt elmozdulás technikai ok vagy pedig csatornaváltás). A keskeny QRS teljesen reguláris, a széles QRS-ű periódus viszont nem. A 3. sorban a keskeny QRS mellett pitvarfibrilláció. Ez a QRS hasonlít leginkább a standard I-es elvezetésre. A 4. sorban QRS-morfológia változás látható. (A beküldő leírása alapján.)

 

A  2020. év utolsó Cardioblog feladvány megfejtését rendhagyó módon Tenczer József Professzor Úr Szende László Tanár Úrral folytatott levelezéséből olvashatjuk ki. Ezzel a 32 évvel ezelőtti “múltba tekintő képeslappal” kívánunk jó egészséget  Tenczer Professzor Úrnak, aki a napokban ünnepli nyolcvanadik születésnapját és köszönjük mindkettőjüknek, hogy felnövő orvos-nemzedékek számára segítettek megismerni az EKG-olvasás tudományát!

 

Járulákos köteget involváló tacyhcardia

Olvassuk most Tenczer Professzor Úr 1988-ból származó magyarázatát!:

Köszönjük Szende Tanár Úrnak a szép esetet!

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!