Cardio Blog

XIII/4 Intraventricularis vezetési zavar

| Nincs hozzászólás

Milyen típusú intraventricularis vezetési zavart ábrázol ez a görbe?

 

  1. Jobb-Tawara-szárblokk
  2. Bal-Tawara-szárblokk
  3. Mindkettő
  4. Egyik sem

 

 

 

 

 

 

 

 

Masquerading szárblokk

A maszkírozott (masquerading) szárblokk lényege a következő:

A V1-elvezetést figyelve az EKG típusos JTSZB-ot mutat. Az aktivációs hullám a depolarizáció végén hátulról előre, balról jobbra -éppen a V1-es elvezetés felé halad létrehozva egy terminális, nagy R'-hullámot. A QRS széles, az intrinsicoid defelction V1-ben megnyúlt. A széles QRS-nek megfelelően típusos, szekunder repolarizációs, ST- és T eltérések következnek. Ám ha a lateralis (I-aVL és V5-6) elvezetéseket vizsgáljuk, azt találjuk, hogy hiányoznak a JTSZB-ban megszokott mély, széles terminális S-hullámok. Sőt, ha csupán csak ezeket az elvezetéseket látnánk, akkor sokkal inkább BTSZB-szerű morfológiát fedezhetünk fel. (A BTSZB definíciója eltérő a WHO, az ESC, az AHA és Strauss megfogalmazása szerint, de abban egybehangzóak, hogy -mint ahogy most is- nagy, széles R-hullám látható I-aVL-ben és V5-6-ban megnyúlt ID idővel.) Megkülönböztethető ún. standard- és ún. precordialis maszkírozott (masquerading) szárblokk is attól függően, hogy a széles, prominens S-hullám a standard és/vagy a mellkasi elvezetésekben is hiányzik.

A háttérben valójában egy JTSZB és bal anterior fasciculus blokk kombinációja áll, azonban a bal kamrai ingerületterjedés - a jobb kamraival szimultán- olyannyira károsodott, annyira késik, hogy a lateralis elvezetésekben nem jelenik meg a JTSZB-ra jellemző mély, széles, terminális negatív kilengés (az ellenkező irányba mutató aktivációs hullámfrontok kioltják egymást). Először Richman és Wolff írták le ezt a jelenséget 1954-ben. Ismerten gyenge prognózissal társul a háttérben súlyos ischaemiás szívbetegséggel, háromér betegséggel, Chagas-kórral vagy az ingerületvezető-rendszer progresszív sclerodegeneratív elfajulásával járó, ún. Lenegre-Lev betegséggel). Szoros követést és a legtöbbször végül állandó pacemaker beültetést is igényelnek ezek a betegek. Klinikai jelentőségét nemcsak ez a megfigyelés adja, hanem az is, hogy e jobb-Tawara-szárblokkos betegek -ellentétben a többivel- a bal kamrai szabad fal aktivációjának szimultán késése miatt jó responderitást mutatnak a reszinkronizációs kezelésre.

Legutóbb ebben és ebben a feladványban találkozhattunk hasonlóval.

Irodalom:

  • UNGER PN, LESSER ME, KUGEL VH, LEV M. The Concept of "Masquerading" Bundle-Branch  Block. Circulation 1958;17:397-409.
  • Richman JL, Wolff L. Left bundle branch block masquerading as right bundle branch block.  American Heart Journal 1954;47:383-93.
  • Elizari MV, Baranchuk A, Chiale PA. Masquerading bundle branch block: a variety of right  bundle branch block with left anterior fascicular block. Expert Review of Cardiovascular Therapy  2013;11:69-75.
  • Tzogias L, Steinberg LA, Williams AJ, et al. Electrocardiographic Features and Prevalence of  Bilateral Bundle-Branch Delay. Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology 2014;7:640-4. 64. Pastore G, Morani G, Maines M, et al. Patients with right bundle branch block and concomitant  delayed left ventricular activation respond to cardiac resynchronization therapy. EP Europace

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!