Cardio Blog

XIV/12 Szünet

| Nincs hozzászólás

Íme egy 87 éves beteg EKG-ja, amit hűséges beszállítónk, Farkas László küldött a makói mentőktől.

Mi látható rajta?

  1. Mobitz I-es típusú II° SA blokk
  2. Mobitz I-es típusú II° AV blokk
  3. Mobitz II-es típusú II° SA blokk
  4. Mobitz II-es típusú II° AV blokk
  5. JTSZB mellett paroxismalis blokk a bal Tawara szárban
  6. Blokkolt supraventricularis extrasystolék kompenzációs pausával

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobitz II-es típusú másodfokú sinoatrialis blokk

Az ingerületvezető rendszer több hibája is fellelhető az EKG-n. A stabil JTSZB szembetűnő. Talán elsőre az nem, hogy a PQ-távolságok java részét a kiszélesedett P-hullámok töltik ki. Morfológiájuk, hasadtságuk alapján bal pitvari megnagyobbodásra lehet következtetni. A kérdés azonban a szünetek mibenlétére vonatkozott. Noha a bradycardia miatt egy elvezetésbe kevés ciklus került, az biztonsággal megállapítható, hogy nincs olyan morfológiai változás a hullámformákban, ami az egyéb kilengésekbe beleolvadó, azokkal fuzionáló P-hullámokra utalna.  Mindezek alapján SA, azaz sinuatrialis blokkra kellett gondolnunk. Tekintettel arra, hogy minden P-hullámot követ QRS és minden QRS előtt azonos PQ távolsággal van azonos morfológiájú P-hullám is, az AV blokk, a supraventricularis extrasystolia biztonsággal kizárható. A szünetek a P-hullámok hiányából és nem azok blokkolódásából adódnak.

Az elsőfokú SA-bloknak nemigen látjuk a hagyományos 12 elvezetésen a jelét. Ugyancsak nem lehet így a harmadfokú SA blokkot diagnosztizálni. A másodfokú SA blokot azonban fel tudjuk ismerni: ha a szünet hosszúsága egyelő egyezik két PP-távolsággal, akkor Mobitz II-es típusúról beszélünk, mint a mostani feladványukban. Ha pedig a pauza előtti PP távolságok progresszíven csökkennek (legkifejezettebb az első ciklusban) és a szünet hossza kisebb, mint két PP távolság összege, akkor pedig Mobitz I-es típusú SA blokkról (Wenckebach periodicitásról). Megjegyzendő, hogy a PP  távolságokra az autonóm tónus változás is hatással van, így nem mindig kapunk teljesen tiszta képet. Az ébrenlét alatt is megjelenő sinuatrialis blokk jó előrejelzője a sinuscsomó betegségnek. E betegeket érdemes szorosan ellenőrizni.

Legutóbb ebben a bejegyzésben olvashattunk a II°, Mobitz II-es típusú SA blokkról.

Irodalom:

  • Kramarz E, Makowski K. Clinical significance of second degree Wenckebach type sinoatrial block identified during Holter monitoring in patients with symptoms suggestive of arrhythmia. Europace. 2015 Jan;17(1):123-30. doi: 10.1093/europace/euu158. Epub 2014 Aug 2. PMID: 25087152.
  • Littmann L, Tenczer J, Svenson RH. Two-to-one sinoatrial block. Normalization by carotid massage. Chest. 1988 Sep;94(3):650-2. doi: 10.1378/chest.94.3.650. PMID: 3409756.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!