Cardio Blog

Szignifikáns VSD

Az előző eset egy szignifikáns bal-jobb shunt-öt okozó ASD-ről szólt. Most pedig egy szintén bal-jobb shunt-tel járó septum defektus kerül bemutatásra, mely ezúttal a kamrai sövényre localisalható. Betegünk 66-os születésű férfi, akit korábban Fallot tetralógia miatt rekonstruáltak. A műtét során a VSD záráson kívül infundibulum resectio történt. A beutalón jobb Tawara-szár blokkot említenek még, melynek hátterében állhat nyomás- vagy volumen terhelt jobb jobb kamra. Ismert volt ezen túl residualis VSD-je is – a VSD zárás nem minden esetben tökéletes. A residualis VSD nem feltétlenül jelent reoperációt, azonban ha más okból hozzá kell nyúlni, akkor célszerű lehet foglalkozni vele.

LVOT cineSA cine

Bal kamrai kiáramlási traktus (LVOT) és rövid tengelyi (SA) mozgóképek

4CH cineLVOT cine

Négyüregi (4CH) és hossztengelyi LVOT mozgó kép

Az aorta gyök alatt, a rekonstruált membranosus septumnak megfelőlen látható az a markáns systoles jet, mely a residualis VSD-t mutatja. Ellentétben a korábbi ASD-s esettel, ezúttal a bal kamra tágult jelentős mértékben – habár a jobb kamra esetén is mérsékelten emelkedett végdiastoles térfogat határozható meg (LVEDVi: 174ml/m2 vs RVSVi: 126ml/m2). A bal kamra systoles funkciója jó (LVEF: 54%), míg a jobb kamra ejekciós frakciója közepesen csökkent (RVEF: 42%). A verőtérfogatok esetén ennek megfelelően – a korábbi ASD-s esettel ellentétben – a bal kamrai verőtérfogat emelkedett (LVSVi: 94ml/m2 vs RVSVi: 53ml/m2).

TRA cineTRA flow

Transzverz (TRA) mozgókép és fázis kontraszt áramlás mérés

VSD cineVSD flow

VSD-re célzott mozgókép és fázis kontraszt áramlás mérés

Az átáramló vér mennyiségének meghatározásához 2D fázis kontraszt technika alkalmazásakor a kérdéses áramlás irányára merőleges szeletpozíció megtervezésére van szükség. Ennek a módszernek a neve: “through-plane flow”. A shunt-ön átáramló vér ábrázolása viszont akkor látványos, ha a szelet követi a jet irányát. Ilyenkor “in-plane flow” módszerről beszélünk. Az MR berendezés vezérlő felületén be kell állítani, hogy melyik irányú áramlásra legyen érzékeny az aktuális mérés.

RVOT cineAO/PA cine

Jobb kamrai kiáramlási nézet és aorta/pulmonalis billentyűre célzott mozgókép

QMass Flow kiértékelő program

Áramlás mérés kiértékelése

Áramlási görbék

Aorta és pulmonális áramlási görbe

A korábbi ASD-s esethez hasonlóan a shunt mértékét a pulmonalis és systemas perctérfogat közötti arány mutatja. Ennek a kvantifikálására az aorta és a pulmonalis billentyűre döntött nézeteken futtatjuk a fázis kontraszt áramlás méréshez való szekvenciát. Az áramlás kiértékeléséhez körbe kell rajzolni az erek kontúrjait a szívciklus minden fázisában. Minden képpont egy voxelt reprezentál. A színkód egyrészt mutatja az áramlás irányát, másrészt a sebességét. A szoftver összeszámolja minden éren belüli képpontban a sebességet és ez alapján megállapítható, hogy a szívciklus adott fázisában mennyi vér áramlott át. Amennyiben valamennyi fázist összegezzük, akkor pedig egy áramlási görbéhez jutunk. A görbe alatti terület mutatja a perctérfogatot. Jól látható, hogy a piros színnel reprezentált aortás görbe alatti terület jelentősen meghaladja a zöld színnel jelzett pulmonalis görbéét. A Qp/Qs 1,5 felett szignifikáns. Ebben az esetben 2,27-nek mértük. Tehát a bal kamrára jelentősen több volumen terhelés jut. A pulmonalis regurgitatio elenyésző volt ebben az esetben (PA Rf 3%), habár rekonstruált Fallot tetralógiában gyakorta a pulmonalis regurgitatio okoz jobb kamra volumen terhelést.

Az ASD-vel összehasonlítva tehát VSD esetén szintén emelkedett a Qp/Qs arány, de a jobb kamra helyett elsősorban a bal kamra fog kitágulni a volumen terhelés miatt. A verőtérfogatok aránya ellentétes a két fajta sövényhiány esetén. Legközelebb szemügyre vesszük, hogy hogyan alakul a Qp/Qs Eisenmenger szindrómában.

Köszönetet szeretnék mondani Temesvári Andrásnak, Bálint Hajnalkának és a GOKI CUCH szakrendelés összes dolgozójának.

 

Szerző: Dwokfur

Egyetemi éveim alatt az Élettani Intézet patch-clamp laborjában végeztem TDK munkát. Radiológus rezidensként Simor Tamás ismertetett meg a szív MR-rel, melynek rabjává váltam. 2004 óta dolgozom a Határőr úton Merkely Béla és Hüttl Kálmán irányításával, Balázs György vezetésével. 2008-ban szereztem meg a radiológus szakvizsgát. Specialitások: szív MR (európai 3-as szintű nagypapa) és koszorúért CT, szekvencia programozás, biztonságos szerver üzemeltetés (Gentoo Hardened, Grsecurity béta teszter). Tóth Csaba nevű egypetéjű ikertestvérem informatikus mérnök. Kedvenc zene: uplifting trance, UK hardcore. Időtöltés: kajakozás, futás.

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.