Cardio Blog

Egy újabb lyuk…

| Nincs hozzászólás

55 éves, hypertóniás férfibeteg subacut, inferior lokalizációjú myocardiális infarktussal került a területileg illetékes kórházba, ahol konzervatív kezelés mellett döntöttek. Fél évvel később csökkent terhelhetőség miatt invazív kivizsgálásra került sor, ahol a jobb koszorúsér jobb kamrai ágánál eredési szűkületet, az IVP (r. interventricularis posterior) eredésénél 90%-os szűkületet írtak le, valamint a ramus circumflexus obtus marginalis ágának 70%-os szűkületét. Echocardiográfiával felmerült a kamrai septum ruptúra (VSR: ventricular septal rupture) gyanúja, melyet az elvégzett MR vizsgálat megerősített. Intézetünkbe transzkatéteres zárás céljából referálták.

Felvételekor a beteg csökkent terhelhetőséget és effort dyspnoet panaszolt. Statusából a szív felett bal parasternálisan hangos, szisztolés zörej, tüdők basisa felett pangás, valamint hepatomegalia emelhető ki.

EKG-ján inferior elvezetésekben negatív T-hullámok ábrázolódtak.

Az elvégzett echocardiográfia inferior és inferoseptális akinesist igazolt, nagy inferobasalis aneurysmával (1. videó).

 

Parasterális keresztmetszetből szépen ábrázolható a kamrai septum ruptúra az inferoseptális regióban (2. videó),

color Dopplerrel pedig a bal-jobb shunt (3. videó).

A jet szélessége alapján a ruptúra 14-16 mm nagyságú. A számított bal kamra ejekciós frakció 71% volt (M-mód alapján), de az előremenő verővolumen csak 22 ml-nek adódott, míg a kisvérköri verővolumen 118 ml, így a shunt nagyságát leíró Qp/Qs hányados 5 (részletesen lásd a 2012. február 19-i Lyuk hátán folt c. bejegyzésben!). Ezen kívül láttuk a jobb kamrai volumen- és nyomásterhelés jeleit: tág jobb kamra, szisztolés (nyomásterhelés) és diasztolés (volumenterhelés) D-jel, emelkedett jobb kamrai szisztolés nyomás (66 Hgmm), tág vena cava inferior (emlékezzünk, hogy a statusában hepatomegaliát találtunk!). A látott kép alapján a defektust zárásra alkalmasnak ítéltük meg. A zárás sikeresen megtörtént egy 20 mm-es Amplatzer occluderrel.

A 4. videón látható az occluder zárás után parasternális keresztmetszetben.

A kamrai septum ruptúra a myocardiális infarktus egyik ritka, de életveszélyes mechanikus szövődménye. Előfordulása napjainkban 0,2-0,5 %. Leggyakrabban az infarktust követő első héten következik be, és az újonnan megjelenő hangos, szisztolés zörej hívhatja fel rá a figyelmet. Diagnózisában az echocardiográfia elsődleges szerepű. Mortalitása jelentős, még sebészi beavatkozást követően is 20-50 %-os. A percutan módszerek fejlődése lehetővé tette a a kamrai septum ruptúra katéteres úton történő zárását, így bizonyos betegpopulációban a műtéti megoldás alternatívája lehet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!