Cardio Blog

III/4 feladvány: hol a hiba?

| Nincs hozzászólás

A következő két esetben közös, hogy ugyanaz a rossz. Kérdés: mi?

Első eset:

Második eset:

Megoldásokat az ekg.megfejtes@cardioblog.hu e-mail címre küldjetek 2011.11.19-én éjfélig. Új versenyzők írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni!

A hiba az ön készülékében van

Ha alaposabban szemügyre vesszük az EKG-kat, felfigyelhetünk a gép hibáira:

az első két regisztrátumon valószínűleg a görbét rajzoló penna, a második kettőnél a papírt továbbító  egység akadozik.

Az első esetben –ami egyébként egy inkomplett  JTSZB-os levezetésű pitvarfibrilláció-  a látszólagos hosszú pausák hullámzásaiban felismerhetjük a jól megrajzolt ciklusok ST-T szegmentumait. Ha így járunk el, nem fogunk tévesen ideiglenes pacemakerezéshez előkészülni.

A második eset egy reguláris, széles QRS tachycardia (ami tudjuk, hogy lehet kamrai és lehet aberránsan -járulékos kötegen keresztül vagy szárblokkal- levezetett supraventricularis tachycardia). A papír akadozása miatt a ritmuszavar teljesen irregulárisnak tűnik, így a felületes szemlélő pitvarfibrillációként kezdhet neki a beteg ellátásának. Ámde, ha kiszúrjuk a gyakorlatilag elképzelhetetlenül keskeny, vonalszerű QRS-eket, ami a papírt továbbító egység akadozása miatt jön létre (márpedig ilyen QRS nincs!), akkor egy másik EKG gépen is készítünk majd felvételt és valószínűleg frekvenciafüggő JTSZB morphologiával levezetett pitvari tachycardiát diagnosztizálunk.

A gép hibájának felismerése gyakran meggyorsíthatja a diagnózis felállítását. Lsd: Littmann jel  hyperkalaemiában.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!