Cardio Blog

IV/12 feladvány: pufi

| Nincs hozzászólás

A 87 éves nőbeteg gyengeség, ízületi fájdalmak miatti elesés után került traumatológiára, majd ez irányú teendő hiányában, magas vérnyomása és kissé emelkedett CK, CK-MB miatt belgyógyászati ellátás igényével kardiológiára. További alap laboratóriumi vizsgálatok jelzett normocytaer anaemiát, hypercholesterinaemiát mutattak. Vesefunkciós paraméterei és ionstatusa eltérés nélkül volt. Troponin nem volt emelkedett.

Íme az EKG-ja:

Mit ábrázolnak a görbék? Az EKG-k és a korábbiak alapján vajon milyen fizikális eltéréseket fogunk találni a gyógyszert eddig nem szedő, fáradékony, kedvetlen, obstipáló, idős nőbetegnél?

Megoldásokat 2013.03.09-én éjfélig küldjetek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! Az újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a versenyben!

Az EKG rajongóinak továbbra is hadd ajánljam figyelmébe ezt az eseményt:

Az EKG diagnosztika kihívásai – II. (Tihany 2013. május 7-8)

katt ide az EKG kurzus programjáért!

FONTOS!! Akinek van olyan EKG-ja, amin “fogalma sincs, hogy mi látható”, feltétlen juttassa el a Cardiobloghoz, mert ezen a kurzuson ilyen görbék is elemzésre kerülnek a legkiválóbb szakértők által!

Hypothyreosis

A jelen feladvány megfejtéséhez több úton is el lehetett indulni: a gyógyszerszedés nélküli bradycardia, a low voltage és a hosszú QT mind-mind olyan jelek voltak, melyek okait végiggondolva közös halmazként a hypothyreosis előkerülhet, pláne, ha hozzávesszük a klinikumot.

Olvassuk most Mazsola megfejtését!

A gyengeség, ízületi fájdalom, obstipáció, fáradékonyság, hypercholesterinaemia, hypertonia, anaemia és a hangulat zavara klinikailag mind a hyperthyreosis felé irányítja a diagnózist. Pláne, hogy ioneltérés, veseelégtelenség nem mutatható ki, gyógyszerhatás kizárható. Negatív troponin az akut ischaemias történés lehetőségét gyakorlatilag kizárja.
Az EKG-kon sinus ritmus, a frekvencia bradycardia határán, lapos T-hullámok, megnyúlt QT-szakasz (520 ms, 560 ms), P-hullámok is nehezebben vehetők észre. Hypothyreosis esetén előfordulhat megnyúlt QT, lapos T, bradycardia.
Hypothyreosis pericardialis folyadékgyülemet okozhat, CK, CK-MB emelkedést eredményezhet. A pericardialis folyadékgyülem jelenlétét bizonyítja [felveti- a szerk.] a 2. EKG-n (ami 1 héttel később készült) a QRS megnőtt, ami a folyadék felszívódását jelzi [jelezheti- a szerk.].
Szerintem fizikális eltérésként is ezt láthatjuk: kopogtatással (szív-echocardiologia). Pontos diagnózist hormonális vizsgálattal lehet felállítani (TSH, T4, T3).

Íme Szívecske kiváló megoldása:

Az EKG-n alacsony lengéseket látunk ( low voltage), sinusbradycardia, normál tengelyállással, lapos T-hullámokkal.
Myxoedémás EKG-t feltételezek, amire az alacsony lengések, bradycardia illetve a beteg tünetei alapján gondolok.
A hypothyreosis általános tünetei között is gyakran szerepel az itt is említésre került: fáradékonyság, meglassultság, cholesterin-szint emelkedés ( hiszen a pajzsmirigyhormonok alapvető szerepet játszanak az anyagcsere szabályozásában) , emelkedett kreatinin-kináz illetve az izomgyengeség, obstipácio valamint az anaemia.
A betegen inspectioval már szembe tűnhetnek a vizsgáló szem számára jelző értékű tünetek: vastagabb nyak ( megnagyobbodott pajzsmirigy), száraz bőr, az anaemia egyéb jelei, hajhullás, töredező körmök, puffadt arc, pretibialisan myxoedema.
Mindenképpen meg kell fizikálisan is tapintani a nyakat, a beteg mögött elhelyezkedve, figyelve, hogy nyeléskor hogyan mozdul el a pm. Ezeket követően mindenképpen a nyaki UH vizsgálattal is alá kell támasztanunk "diagnózisunkat". Laborban elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok szintjének ellenőrzése ( fT4, fT3, sTSH), ez segít abban is, hogy akár szubklinikus stádiumban észleljük a beteget.
Neurológiai tünetek közül esetleg hyporeflexia, érzészavar, hallásromlás, lassult beszéd. Cardiálisan a már említett bradycardia, low voltage esetlegesen pericardiális folyadékgyülem kopogtatható.
A hosszú QT okairól a közelmúltban is több bejegyzést olvashattatok már. A low voltage definícióját és okait régebben, ebben a bejegyzésben taglaltuk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!