Cardio Blog

IV/11 feladvány: merről-merre?

| Nincs hozzászólás

Mit ábrázol ez a görbe?

Megoldásokat 2013.02.23-án éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! Az újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a versenyjátékban!

Az EKG rajongóinak hadd ajánljam figyelmébe ezt az eseményt:

Az EKG diagnosztika kihívásai – II. (Tihany 2013. május 7-8)

katt ide az EKG kurzus programjáért!

 

 

 

 

 

Pitvari tachycardia 2:1-es átvezetéssel, (inkomplett BTSZB-kal)

Ez a rejtvény annyiban minősíthető összetettnek, hogy szükség volt egy kis figyelmességre, felfedezni a megbúvó minden második P-t, majd meg kellett határozni a P-k morfológiáját, illetve a BTSZB "szélességi kritériumát" éppen elérő QRS-ekhez való relációját. Sok jó megfigyelés érkezett, de a végkövetkeztetések tekintetében csak páran maradtak állva.

Olvassuk most Renzor helyes megfejtését!

A képen reguláris, normofrekvens ritmus látható BTSZB-kal és annak megfelelő szekunder ST-T eltérésekkel. Az átmeneti zóna balra tolt (V2-V4-ig rS).

V1-ben jól kivehetők a P-k, kétszer annyian vannak mint a QRS-ek (a pitvar tehát tachycard). Minden második vezetődik csak át, az át nem vezetettek jól látszódnak a QRS-ek után, a többi mellkasi elvezetésben is eltorzítják az ST szakasz elejét, a 4. ütésnél leginkább. A PQ hosszú, [ez 1:1-es átvezetés esetén - a szerk.] utalhat I°AV blokkra, ill. 2:1 arányú II°AV blokknál gyanújel a jobbindulatú Mobitz I típusra.

Normálisan V1-ben lehet a P bifázisos, itt azonban V1-ben pozitív, V2-V3-ban bifázisos, V4-V6-ig pedig negatív. A frontális elvezetésekben nagyon rosszul látszódnak. Talán a legjobban aVR-ben, ahol pozitívak, ennek alapján a többiben sem várható normális polaritás. II-aVF-ben negatív (III-ban sehogy sem látszik...), ha az aVL-ben levő kiszélesedett s-t negatív P okozza, és I-ben szintén nagyon akarunk látni negatív P-t, akkor valószínűleg az ingerképzés alulról felfelé és balról jobbra halad, bizonyosan nem a sinusból.

A megbúvó P a V1 QRS-ének végén látható változatosság ill. a 4. ütés QRS-ének végén volt rendkívül feltűnő:

Korábban itt és  itt láttunk 2:1-es AV blokkot, ahol az átvezetett P PQ távolsága megnyúlt volt Mobitz I-s típusú II°-ú AV blokk gyanúját keltve. Korábban pedig itt láthattunk olyan görbét, ahol egy valószínűsítetten bal pitvari fókusz felől is depolarizálódott a pitvar.

Jelenleg az inferior elvezetések negatív P-je utalt a pitvarok alulról felfelé való depolarizációjára. Önmagában a V3-6-ig látható negatív P-kre támaszkodóan felállítani a bal pitvari eredetet nem szerencsés. (Lsd.:  ezt a linket!!) De ha felismerjük az aVR egyértelműen pozitív, illetve az I-s elvezetés poz-neg, de inkább negatív P-it, akkor egyetérthetünk Renzor megállapításával. (A magam részéről én egy /jobb/ alsó, septalis fókuszra teszem a voksomat, de erre egyelőre egyértelmű bizonyítékot nem tudok felhozni.)

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!