Cardio Blog

IX/22 feladvány: mi vezet?

| Nincs hozzászólás

A Cardioblog hagyományának megfelelően a “nyári uborkaszezonban” könnyebb, vagy elmélkedésre okot adó görbékkel jelentkezünk.

Mi látható a 95 éves, exsiccosis miatt hospitalizált nőbeteg EKG-ján?

  1. Első fokú AV-blokk
  2. Jobb Tawara-szár-blokk
  3. Bal posterior fasciculus-blokk
  4. Mindhárom
  5. Egyik sem, valami más

 

Ha ezzel megvagyunk, szenteljünk külön figyelmet a V1-ben látható jelenségnek:

És próbáljunk felelni egy teoretikus kérdésre!

Ha a kamrai ingervezetést egyszerűsítve csupán két fascicularis rendszert képzelünk el, pl.: jobb szár és bal szár, mi történik, ha minkét szár jól vezet? Milyen lesz a PQ (rövid/hosszú) és milyen a QRS (keskeny/széles)? Milyenek lesznek ezek a viszonyok, ha az egyik szár jól vezet és a másik rosszul? És végül: mi történik, ha mindkét szár rosszul (pontosan ugyanolyan rosszul), de még valamennyire vezet?

Kiterjedt ingerületvezető rendszer betegség

Egyes iskolák trifascicularis blokk terminológiával illetik azt az együttállást, amikor a három fasciculusból kettőben (a jobb Tawara-szár mellett vagy a bal anterior, vagy a bal posterior fasciculus) blokkolt az ingerületvezetés, és ehhez társul még egy megnyúlt PQ-távolság is. A testfelszíni EKG-ból általában nem nyerhető információ arról, hogy az atrioventricularis átvezetés megnyúlása a még valamennyire vezető harmadik fasciculusban való ingervezetés lassulásból vagy pedig supraventricularis szinten valósul meg. Vannak kivételek persze ritka kivételek pl. korábban ebben a rejtvényben. Más iskolák szerint kizárólag az nevezhető trifascicularis blokknak, ha komplett az atrioventricularis disszociáció és a károsodott ingerületvezetés már a harmadfokú AV-blokk kialakulása előtt bizonyított a jobb Tawara-szárban és a bal anterior és a bal posterior fasciculusokban egyszerre.

A jelenlegi feladványban mind jobb Tawara-szár-blokk, mind bal posterior fasciculus-blokk és első fokú AV-blokk is látható volt. Ez mindenképpen az ingerületvezető rendszer kiterjedt károsodására utal. Egyben lehetőséget teremt arra, hogy ahogyan ebben a korábbi rejtvényben is tettük, elmorfondírozzunk azon, hogy mi lenne, ha a kamrai ingerületvezetést csupán két fasciculus biztosítaná és mindkettőben rossz, de még valamennyire működőképes az ingervezetés.

Abban az esetben, amikor az egyik jobban teljesít a másiknál, akkor a QRS széles(ebb), hiszen nagyobb hangsúlyt kap az izomvezetés, az egyik szár besegít a másiknak. Ha azonban mindkettőben "pontosan ugyanannyira rossz" a vezetés, akkor nincs besegítés/izomvezetés egyik oldalról sem. Viszont megnyúlik a PQ, mivel lassabban ér az ingerület a kamrai izomrostokig (egyik sem vezet jól).

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!