Cardio Blog

STEMI extrákkal

| Nincs hozzászólás

Egy 33 éves, dohányzó, pozitív családi anamnaesisű férfit reanimálni kellett, ez volt az EKG-ján:

A sikeres művelet után ez a kép vált láthatóvá:

 

A megoldásban írjátok meg, hogy

  1. mi látható az első görbén?
  2. mi látható a reanimatio utáni görbén- ez alapján melyik koszorúér milyen magasságú occlusioja okozta a galibát, illetve jobb vagy bal domináns a coronaria rendszer?
  3. és (!) mik azok az extrák, amik ezt a STEMI-t kísérik (a feladvány érdekessége)?

A megfejtéseket 2012.01.28-án éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! A becsatlakozók írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a versenyben!

Pitvari infarktus

Erre a rejtvényre nem érkezett hibátlan megfejtés. Sokan helyesen megírtátok, hogy az első görbén kamrai tachycardia/fluttern látható. A második kérdésre a legjobb választ Omaster küldte. Olvassuk most ezt!

2. A reanimátió utáni görbén hyperacut inferoposterior STEMI látható. Az ST elevatio III-as elvezetésben nagyobb, mint II.-ben, valamint az I, aVL-ben megjelenő nagyfokú ST depressio a jobb coronária elzáródását jelzi. Mivel ST depresszió látható V1-2-ben (és nem elevatio), ezért valószínűleg distalis az elzáródás. V5 és V6 elvezetésekben nincs ST elevatio ezért nem a jobb coronária a domináns, de mivel a hátsó fal is érintett, ezért kiegyenlített vérellátásra gondolok.

Tehát, ha III-ban nagyobb az ST eleváció, mint II-ben, akkor az nem Cx, hanem RCA occlusio jele. Proximalisnak nevezzük az elzáródást, ha a jobb kamrai ág leadása előtti. Annak, hogy proximalis vagy distalis az elzáródás, klinikai jelentősége többek között abban is van, hogy a proximalis occlusio értelemszerűen jobb kamrai infarktust is okoz. Jobb kamrai infarktusban, amikor V1-ben (ill. a jobb oldali elvezetésekben is természetesen) ST elevatio látható, amikor is nem javasolt nitrátot adni, mert extrem hypotonia alakulhat ki. Hasonlóval korábban ebben a feladványban találkozhattatok.

A harmadik kérdésre többen helyesen írtátok az alsó pitvari tachycardiát válaszként. II-III-aVF-ben negatív a P, tehát alulról felfelé aktiválódnak a pitvarok, I-aVL-ben pedig pozitív, tehát jobbról balra.

Azonban bármennyire igyekeztem nagy felbontásban prezentálni a görbét, sajnos senki nem írta le azt, ami miatt rejvényben helyet kapott ez az EKG.

A pitvari infarktus jele a PQ elevatio/depressio. Egyes leírások szerint a STEMI-k 10%-ban jelen van.  Pitvari infarktusban gyakorta találkozunk supraventricularis ritmuszavarokkal, most például jobb alsó pitvari acceleratioval. Hasonló esetet mutat be ez a leírás- itt coronarographiás képek is lelhetők. Ne felejtsük el, hogy PQ depresszióval/elevációval pericarditisben is találkozhatunk, mint ahogy ezt ebben a korábbi rejtvényben figyelhettük meg!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!