Cardio Blog

VI/11 Egy kálvinista kéményseprő

| Nincs hozzászólás

Egy 56 éves, 28 éve nephrectomizált és regulárisan hemodializált, GERD-es, összesen négy ízben NSTEMI-k miatt RCA, LAD és CX PCI-kon és stent beültetéseken átment férfibeteg savas felbüfögések, égő jellegű epigastrialis dyscomfort, 225/125Hgmm-es vérnyomás miatt rohammentőt hívott. EKG-ján ez látszott:

SBO-n már panaszmentes állapotában 160/100Hgmm-es vérnyomást találtak. EKG-n ez látszott:

Kivizsgálása során újabb kardiális eseményre utaló nem volt igazolható. Milyen eltérést gyaníthatunk az EKG és a vérvétel során elhúzódó strangulációkor megfigyelt jelenség alapján. Mi látható az EKG-n és vajon mi lehetett a jelenség?

Megoldásaitokat 2015. 02. 14-én éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért zajló versenyjátékban!

Hypokalcémia, Trousseau jel

Nagyrészt észrevettétek azt a jellegzetes mintázatot és a hosszú QT-t, ami a hypokalcémiára jellemző. Aki ezt az iránydiagnózist fogalmazta meg, annak jár az egy pont függetlenül arra, hogy kitért-e az őzláb tartásra, vagy sem. Hogy mi látszott az elhúzódó strangulációkor, arról Bechet helyes megfejtésében lévő linkre kattintva ábra is látható. Íme:

Hypocalcaemia látszik rajta szerintem. Hosszabb strangulációkor pedig lehet kialakul Trousseau jel, azaz a kéz jellegzetes begörcsölt tartása.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Trousseau_sign_of_latent_tetany#mediaviewer/File:Troussau%27s_Sign_of_Latent_Tetany.jpg)
A QTc Bazett formulával számolva: (QTc= QT /  √ RR, ahol az RR másodpercben van RR=60/szívfrekvencia, a QT ms-ben)
- az első ekg-n: a v6-os elvezetésben = 12x40/√(60/67)= 507ms, de lehet 11 *40ms csak a QT akkor is a QTc= 465ms ami több mint a 440ms. U hullám mintha látszódna v2, v3-ba, de az lehet fiziológiás is, mivel ugye lassabb frekvenciánál jobban látszódik.
- a második ekg-n: számomra még hosszabbnak tűnik aQT távolság, kb 14x40ms-nak, de lehet a monitor-vonalzó kombináció elég pontatlan, kiskockákat meg nem látok a felvételen =14x40/√(60/55)
Mentős ekgn: Kp tengelyállás, 67/min feltehetőleg sinuscsomó eredetű ritmus,  PQ 200ms, QRS szűk, ST izolektromos, Qt megnyúlt, U hullám v2,v3?
Második ekg-n: frekvencia 55/min, morfológiailag hasonló az elsőhöz, 2-3 ütés között műtermék
Hypokalcémiában úgy nyúlik meg a QT, hogy a T hullám (mérete, szélessége) alig változik, az ST szakasz lesz hosszabb.
Jelen példánkban azért volt nehéz a hosszú QT-t felismerni, mert a bradycardia miatt amúgy is hosszabb a QT. Ilyenkor (is) érdemes QTc-t számolni. A hosszú QTc okairól, következményeiről már számos korábbi bejegyzésben olvashattunk. Többek között ebben.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!