Cardio Blog

VIII/12 Ritka együttállás

| Nincs hozzászólás

Mi látható az aggkorú, súlyos ischaemiás szívbeteg nőről készült EKG-n?

  1. Pitvarfibrilláció
  2. Harmadfokú AV blokk
  3. Junkcionális pótritmus
  4. 1+2
  5. Mindhárom
  6. Egyik sem

Pitvarfibrilláció junkcionális akcelerációval

Abszolút aritmia esetén, amikor nem találunk két ugyanolyan RR távolságot, és a P-hullámok is hiányoznak, pitvarfibrillációra gondolunk.

Ha az RR távolságok azonosak, az nem jelenti automatikusan azt, hogy biztosan nem pitvarfibrillációval van dolgunk. Aktuálisan az alapvonal finom-, vagy nagyhullámú remegése (legjobban a V1-ben láthatók az f-hullámok) mellett egyértelmű P hullám nem különíthető el, azaz az alapritmus pitvarfibrilláció, de mégis regulárisak az RR távolságok.

Pitvarfibrilláció mellett három esetben lehet reguláris a szívverés:

  • Junkcionális vagy kamrai pótritmus
  • Junkcionális vagy kamrai akceleráció/tachycardia
  • Kamrai pacemaker vezérlés

Utóbbira ebben a korábbi feladványokban mutattunk példát. A tanulsága az volt, hogy pacemakeres betegnél csupán a pulzus tapintásával nem tudjuk kizárni a pitvarfibrillációt.

Harmadfokú AV blokk esetén a pitvarokról semmilyen ingerület, így a pitvarfibrilláció sem vezetődik a kamrákra. Az életben maradáshoz egy alsó központ megfelelő ütemű ingerképzése, pótritmus kialakulása szükséges. A pótritmus szinte kivétel nélkül reguláris. Junkcionális pótrimus esetén 40-50/perces, kamrai pótritmus esetén 40/perc alatti szokott lenni a frekvencia a junkció és a kamra saját frekvenciájának megfelelően.

Jelen feladványunkban azonban ennél jóval magasabb frekvenciát (74/perc) számolhatunk, ami amellett szól, hogy nem pótritmusról, hanem -a keskeny QRS-t is figyelembe véve- junkcionális akcelerációról van szó. Ilyetén formán nem mondható vélemény arról, hogy biztosan fennáll-e harmadfokú AV blokk. Hiszen elképzelhető, hogy ha a junkcionális akceleráció abbamarad, akkor bizonyos ingerületek le tudnának vezetődni pl egy 50-60/perces kamrafrekvenciát eredményezve.

Ne tévesszük össze tehát a pitvar-kamrai disszociációt a harmadfokú AV blokkal! Korábban ezt a kérdést ebben a feladványban elemeztük.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!