Cardio Blog

VIII/16 Mi a ritmuszavar mechanizmusa?

| Nincs hozzászólás

Az alábbi görbéket Szegedi Nándortól kaptuk. Mi a ritmuszavar elektroanatómiai alapja, mechanizmusa, illetve mi látható a görbéken?

  1. Kettős AV pályarendszer
  2. Pitvarfibrilláció
  3. 3:2-es blokkarányú Wenckebach
  4. Kamrai tachycardia 2:1-es retrográd (VA) blokkal

One to two tachycardia, double ventricular response

A fenti jelenség elektroanatómiai alapja a kettős AV pálya rendszer. Ugyanez áll az AVNRT (korábban itt ) vagy az empty Wenckebach fenomén (korábban itt) hátterében is. A most bemutatott, egyébként kifejezetten ritkán látható ritmuszavar lényege az, hogy egy pitvari impulzus először levezetődik a kettős AV pályarendszer gyors pályáján és közben, szimultán a lassú pályáján is.

Ez csak abban az esetben tud megtörténni, ha a lassú pálya vezetése olyannyira lassú, hogy a gyors pályán levezetődő pitvari impulzus depolarizációját követően a His-Purkinje rendszer már ismét nem refrakter, amikor a lassú pályán levezetődő impulzus is odaér. Illetve, hogy legyen egy unidirekcionális (retrográd) blokk mind a gyors, mind a lassú pályán is. Ezeknél a betegeknél nem szokott AVNRT kialakulni, mert az ingerület az unidirekcionális blokk miatt nem terelődik át az egyik pályáról a másik pályára, hogy ott retrográd terjedjen. A tachycardia kialakulása tehát nem reentry pathomechanizmusú, de lehet incessant és létrehozhat tachycardiomyopathiát. Kezelése a lassú pálya ablációja.

Egy P-hez kétféle PQ távolsággal két QRS tartozik. Angol elnevezése ezért one to two tachycardia vagy double/dual ventricular response jelenség. Nem szükségszerűen követ minden P hullámot két QRS (mint a most bemutatott esetben), ezért mindig jusson eszünkbe a kettős AV csomó pályarendszer jelenléte akkor, ha rendre kétféle fajtájú PQ távolságot figyelünk meg egy ugyanazon betegnél!

A P-hullámok jelenléte kizárja a pitvarfibrilláció lehetőségét (legtöbbször ezzel vagy supraventricularis extrasystoliával szokták összekeverni). A QRS-ek reguláris irregularitása (kétfajta RR távolság) önmagában felvethetné egy Mobitz I-es típusú másodfokú, 3:2-es blokkarányú AV-blokk lehetőségét (korábban itt), de akárhogy vizsgálódunk, mégis csak több a QRS, mint a P. De az, hogy több a QRS, mint a P nem jelenti azt, hogy kamrai ingerképzésről van szó. A P hullámok egyértelműen pozitívak I-II-III-aVF-ben, így a 2:1-es retrográd VA vezetés kizárható.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!