Cardio Blog

VIII/15 Low voltage

| Nincs hozzászólás

Mindkét EKG tulajdonosánál az echocardiographia megtartott globalis systolés balkamra funkciót vizualizál falmozgászavar nélkül, restriktív dysfunctioval, megvastagodott falakkal. Mi eredményezi vajon ezt a képet?

  1. Hatalmas pericardialis folyadékgyülem
  2. Kiterjedt korábbi szívinfarktus
  3. Durva emphysaema
  4. Amyloidosis

 

Szív amyloidosis EKG jelei

Low voltage-ról a szigorúbb kritériumok szerint akkor beszélünk, ha a QRS amplitúdók nem haladják meg a 0,5mV-ot a végtagi elvezetésekben és/vagy az 1mV-ot a mellkasi elvezetésekben. Azonban tudjuk, hogy az unipoláris elvezetésekben látható amplitúdókat jelentősen befolyásolja az elektróda és a szív távolsága, valamint a és a kettő közötti terület vezetési tulajdonsága. Így helyesebb talán csupán a bipoláris elvezetéseket figyelni, amikor egy hullám abszolút nagyságából próbálunk következtetést levonni, vagy figyelembe venni a következőket is:

  • milyen távol van a szív az elektródától és mi avn a kettő között? Folyadék: pleuralis és pericardiális folyadék/vér-/gennygyülem. Levegő: emphysaema, PTX, dextrocardia. Zsírszövet: extrem obesitas, mammák. Egyéb: tumor, implantátum stb.
  • milyen az egyes szövetek vezetőképessége? (általában elhanyagolható): konstiktív pericarditis kiterjedt meszesedéssel.

Ezekben az esetekben azonban közös, hogy a legtöbbször nemcsak a QRS amplitúdója, hanem a többi hullám nagysága is csökken. Ha azonban azzal találkozunk, hogy a P hullám méretek normálisak és csak a QRS kicsi, mint amilyet aktuális feladványunkban is megfigyelhettünk, akkor arra kell gondolnunk, hogy

  • jelentősen csökkent a szívizom mennyiség, ami elektromosságot "generál" pl. kiterjedt szívinfarktusban,
  • vagy a szívizom helyét elfoglalja valami: különböző infiltratív megbetegedések (systemás sclerosis, amyloidosis, haemochromatosis, tumor); illetve anyagcsere rendellenség is eszünkbe kell jussanak: hypothyreosis (több komponensű).

Amyloidosisban "pseudoinfarktus" képét láthatjuk jellegzetesen V1-4-ben R-reductioval, nem ritkán bal anterior fasciculus blokkal és gyakran csökkent QRS amplitúdókkal, aspecifikus repolarizációs eltérésekkel.  Az EKG kép alapján elvékonyodott falakat, hegszövetet várunk az echocardiographiás vizsgálatokon, ehelyett az éppen vastag falakat mutat sokszor csillámló amyloid depozítumokkal. Ha ilyen ellentmondásos leleteket kapunk, mindig gondoljuk amyloidosisra és mielőbb irányítsuk a betegeket megfelelő szakintézménybe! Ha amyloidosisban low voltage látható, akkor jelentősen megnövekszik a hirtelen szívhalál rizikója.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!