Cardio Blog

XI/1 Tízéves a blog

| Nincs hozzászólás

Egy kis történelem: Az első Cardioblog bejegyzés 2009. október 4-én született ((ami azóta egyébként nem elérhető, mert nem saját görbét mutatott be)). Azóta kéthetente jelent meg új EKG feladvány. 2011 októberétől 2016 júniusáig pedig a köztes hetekben érdekes echocardiographiás, coronarographiás, szív MR és szív CT eseteket is publikált a blog Dénes Mónika, Édes István, Tóth Attila és Maurovich-Horvat Pál által vezetett MTA-SE Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport tagjai tollaiból. A blog korábban bekerült a tíz legjobb hazai szakmai oldal közé a Goldenblog megmérettetésein. 2014 júliusa óta  a Magyar Kardiológusok Társasága weboldala, 2018 óta pedig az OMSZ Orvosszakmai és Oktatási Osztály is szemlézi. 2017 óta hiteles egészségügyi weboldalnak minősül. A Facebookon 3600 feletti követővel rendelkezik.

Kezdődik tehát a XI. évad ezzel a bejegyzéssel, mely már  a 297. (!) a sorban.

A 86 éves nőbeteg kórelőzményében stroke, hypertonia, pitvarfibrilláció miatti antikoaguláns kezelés, jobb oldali emlő malignoma szerepel. Aktuálisan szemészeti műtétet követően otthonában alprazolam után kialakult tartós somnolens állapot miatt került SBO-ra stroke iránydiagnózissal. Koponya CT vizsgálat során friss eltérés vagy metastasis nem látható (atrophia cerebri, chronicus vascularis encephalopathia, régi lacunaris infarctusok, atherosclerosis, jobb oldalon frontalisan kis meszes meningeoma). Felvételekor és további ellátása során mindvégig Cheyne-Stokes légzés észlelhető. Echocardiographia során igen tág pitvarok, jó systolés funkciójú bal kamra látszik falmozgászavar, töltőnyomás emelkedés nélkül. BNP normális.

Íme kettő, kis időkülönbséggel készített EKG -ezek már a kardiológiai osztályon készültek:

Mi az oka a második görbén megjelenő új jelenségnek?
  1. Korábbi stroke
  2. Emlő malignoma
  3. A jobb pitvarban pitvarfibrilláció van, a balban ektópiás pitvari ritmus jelent meg
  4. A bal pitvarban pitvarfibrilláció van, a jobban pedig visszatért a sinus működés
  5. Nincs érdemi különbség a két görbe között

 

 

Cheyne-Stokes légzés okozta műtermék

A Cheyne-Stokes légzésre jellemző, hogy egy hosszabb-rövidebb apnoés periódust követően a légzés mélysége, térfogata először légzésről-légzésre növekszik, majd ugyanígy csökken, felületesebbé válik, majd ismét apnoe következik. A periodikus légzés során nem megfelelő a gázcsere. Apnoe során csökken az O2 -nyomás, nő a CO2 nyomás mindkettő a légzőközpont ingerlésével elindítja a légzést. Ez a légzés erőlködő, a betegek a légzési segédizmaikat is használhatják. A javuló vérgáz értékek a légzési aktivitás csökkenéséhez vezetnek, majd a folyamat újraindul. A háttérben nyúltvelői légzésközpont-károsodás, agytörzsi hypoxia áll, melynek oka a leggyakrabban pangásos szívelégtelenség vagy tüdőbetegség, de korábbi stroke vagy gyógyszerek okozta légzésdepresszió is előidézheti.

Figyeljük meg jelen esetben hogyan mutatkozott ez a periodicitás:

Igyekeztem az erőlködő légzőmozdulatokkal egyszerre tollal vonalakat húzni az EKG regisztrátumra:

Figyeljük meg a felvételen az erőlködő légzőmozdulat megkezdésekor megjelenő, főként az inferior elvezetésekben jól látható, megtévesztően P-hullámokat utánzó éles deflexiokat, melyek valószínűleg a rekeszmozgás következményei. Ezeket minden alkalommal kis amplitúdójú, magas frekvenciájú zaj követi, ami a légzési (harántcsíkolt) segédizmok erőlködéséből adódik. Jól láthatóan a jelenség teljesen disszociált a szívműködéstől. Különleges szerepét az adja, hogy akinek az EKG-ján konstans láthatóvá válik ez a respirációs műtermék, az nagy valószínűséggel valamilyen fajta légzéstámogatásra szorul, mert a légzési segédizmai hamar ki fognak merülni.

Ebben a különleges helyzetben a beteg önmaga kontrolljaként szolgált. A periódikus (Cheyne-Sokes) légzés apnoés periódusában nem, míg a hyperpnoés szakaszban kiválóan megfigyelhető voltak a "pseuo-P-k". Minden valószínűség szerint korábban bizonyos esetekben e jelenség képezhette az alapját a régebben publikált pitvari disszociáció teóriának, mely szerint a két pitvarban eltérő alapritmusok lehetnének. A Cardioblogon korábban ebben a bejegyzésben, egy biatrialis szívtranszplantáción átment betegnél láthattunk pitvari disszociációt. Két különböző morfológiájú, egymástól teljesen független, olykor fuzionáló, egymást deformáló  P-hullám közül csak az egyik vezetődött a kamrára. A kétféle P a donor és a recipiens eltérő pitvari működését reprezentálta akkor.

A légzési elégtelenséget jelző respirációs EKG-artefaktum felismerésének jelentőségéről korábban ebben a bejegyzésben olvashattunk.

Irodalom: Littmann, L: Respiratory artifact: A second vital sign on the electrocardiogram; Cleveland Clinic Journal of Medicine. 2015 August;82(8):488-490

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!