Cardio Blog

VIII/10 feladvány: Mi a közös?

| Nincs hozzászólás

Következő feladványunk görbéit a makói mentőktől, Farkas Lászlótól kaptuk.

Íme két elektrokardiogram. Az egyik egy szívelégtelen, a másik egy COPD-s betegről készült. Mi a közös?

  1. Mindketten pitvarfibrillálnak
  2. Mindketten hypothermiásak
  3. Mindketten fulladnak
  4. Mindketten alkoholmegvonásos szindrómában szenvednek

 

Légzési műtermék

Korábban többször foglalkoztunk hasznos és becsapós műtermékekkel a blogon. A mozgási műtermékek általában megnehezítik az EKG korrekt értékelését. A hypothermiás beteg didergéséből adódó műterméke mellett Osborn-hullámok észlelhetők (lsd itt és itt). A Parkinsonos betegek tremorából adódó műtermékek pitvari/kamrai flatternt vagy polymorf kamrai tachycardiát utánozhatnak. Itt pedig egy olyan esetet láttunk, amikor monitorizáció alatt végzett fogmosás mímelt ritmuszavart.

Jelen feladványunkban az erőltetett belégzésben a légzési segédizmok által létrehozott műtermékek segítenek felismerni a megnövekedett légzési munkát. A respirációs műtermék leggyakrabban és legjobban az inferior és a V5-s elvezetésben látható.

Disszociáltan a szívműködéstől, inspiriumban jelenik meg és pontosan jelzi a légzésszámot. Ezek alapján az első beteg légzésszáma  ~30/perc, míg a második beteg légzésszáma ~36/perc. Fontos, hogy sosem látható olyan betegeknél, akiknek nincsen a fulladás miatt megnövekedett légzési munkájuk. Egy tanulmány szerint 43,5%-ban volt szükséges valamilyen fokú légzéstámogatás azon betegek körében, akiknek respirációs artefaktum mutatkozott az EKG-ján.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!