Cardio Blog

XI/9 Milyen szívműtéte volt a betegnek?

| Nincs hozzászólás

Természetesen az EKG helyes értelmezéséhez a nagyon sokszor szükséges a beteg anamnézise és a korrekt betegvizsgálat. Mindazonáltal előfordulhatnak olyan esetek, amikor is már az EKG alapján is következtethetünk a beteg kórelőzményére.

Próbáljuk most az alábbi EKG-k alapján kitalálni, miért van az 55 év körüli nő mellkasa közepén műtéti heg! Milyen szívműtéte volt a betegnek?

  1. LAD-LIMA (bal elülső leszálló koszorúér- a. mammaria interna) bypass műtét
  2. Aorta biológiai műbillentyű beültetés
  3. VSD (kamrai septumdefektus) zárás
  4. Tricuspidalis billentyűplasztika
  5. Szívtranszplantáció

 

Szívtranszplantált beteg EKG-ja

A jobb deviáció és az inferior elvezetésekben látható strain a jobb szívfél terhelésre terelheti a gyanúnkat. Az anterior elvezetésekben látható R-redukció, illetve QS-ek pedig anterior szívinfarktus utáni állapotra. Ha egyszerre látunk jobb kamra és bal kamra hypertrophiára utaló (itt pl. V2-3-ban mély QS) jeleket, akkor a VSD-bel előforduló biventricularis hypertrophiára gondolhatnánk.

Ami azonban egyikbe sem fér bele, az az inferior elvezetésekben konstans megfigyelhető kétféle, egymástól disszociáltan, de regulárisan megfigyelhető P-hullám:

Az egyik P-hullámot rendre QRS követi. A másik P azonban mindentől disszociált és fuzionál a QRS-sel és a másik P-vel is. Ez csak akkor képzelhető el, ha elektromosan szigetelt.

Az orthotop szívtranszplantáció esetén a donor szív a recipiens szív eredeti helyére kerül ellentétben a heterotop transzplantációval, amikor a két szív egymás mellé kerül.

Az orthotop átültetés két formáját végzik:

  • Standard Lower-Shumway (biatrialis) technika során a donor jobb pitvart direkt a recipiens jobb pitvarához varrják.
  • A bicavalis technika során a vena cava superior és inferior szintjén történik a varrat.

Az előbbi módszer a normális pitvari geometria megbomlását, megnövekedett pitvari térfogatot eredményez és csökkent jobb kamrai töltéshez vezet, így jobb kamra elégtelenséget, tricuspidalis és mitralis insuffitientiát és sinus csomó betegséget eredményezhet.

A feladványunkban ezzel a technikával elvégzett szívtranszplantáció után készült EKG-t láthattunk: a donor pitvara és a recipiens jobb pitvar bennmaradó darabja egymástól disszociáltan és elektromosan egymástól elszigetelve működnek.

Korábban ebben a bejegyzésben olvashattunk részletesen a szívtranszplantált betegek EKG-járól.  Ne feledjük, van fiziológiás módja is, hogy egy testben egyszerre két szív dobogjon!...

Köszönjük a görbéket dr Király Ákosnak a SE VSZÉK-ról!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!