Cardio Blog

XII/22 Mit mondhatunk erről a tachycardiáról?

| Nincs hozzászólás

Figyeljük meg alaposan ezt a görbét! Melyik állítás helyes?

  1. Az EKG-n irreguláris, keskeny QRS tachycardia látható
  2. A ritmuszavar reguláris, keskeny QRS tachycardia
  3. Mindkettő
  4. Egyik sem

 

 

Technikai hiba

A Cardioblogon számos esetben mutattunk már be olyan EKG-kat, amik a gép technikai hibájából adódóan eredményeztek differenciáldiagnosztikai nehézségeket. A jelenlegi feladvány görbéjén azt láthattuk, hogy noha méréssel irregulárisnak mutatkozik a keskeny QRS tachycardia, valójában egy reguláris tachycardiával állunk szemben, melyek ellátási algoritmusa különböző. A felületes szemlélő és a tapasztalatlan EKG olvasó az aritmia absoluta alapján pitvarfibrillációt véleményezhet, mint ahogyan e következő EKG esetében meg is történt:

Noha az irregularitás mindkét esetben csupán abból adódik, hogy a gép EKG papírt továbbító egysége akadozik. Ezért az idővel kapcsolatos EKG paraméterek értékelhetetlenné válnak és esetenként a különböző hullám-morfológiák is bizarr formát öltenek.

Figyeljük csak meg, hogy ilyen keskeny QRS nem létezhet:

Furcsa T-hullám morfológiák:

"Eltűnő" (nem észlelhető) P-hullámok, amik az irregularitás mellett a pitvarfibrillációra terelhették a gyanút:

Ha bizonytalanok vagyunk, olvassuk a szöveget a regisztrátum alján vagy tetején és egyértelművé válik, hogy a betűket is egymásra nyomtatja a gép:

Bár a feladványban szereplő görbe esetén nem eredményezett ellátási problémát, ha ezzel a géppel végeznék a következőben egy bonyolult ritmuszavarral jelentkező beteg vizsgálatát, akkor az értékelhetetlen lenne.

Korábban ebben a feladványban olvashattunk az EKG papírt továbbító alegység hibájából adódó műtermékről.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!