Cardio Blog

XIV/1 Indul az új évad

| Nincs hozzászólás

Ezzel a feladvánnyal indul a Cardioblog tizennegyedik (!) évadja.

Mi látható ezen a regisztrátumon?

  1. Alsó pitvari tachycardia
  2. AVRT
  3. AVNRT
  4. Kamrai tachycardia
  5. Egyik sem, valami más

 

 

 

 

 

 

Kamrai tachycardia retrográd decrementális vezetéssel

Mint ahogyan már sokszor volt róla szó a blogon, a ritmuszavarok mechanizmusának megfejtéséhez az egyik legfontosabb kulcs - amennyiben vannak - a P-hullámok megtalálása és a QRS-ekkel való relációjuk elemzése. Első körben tehát észre kell venni a jelenséget: meg kell találni a sokszor az egyéb hullámokba rejtőző P-hullámokat, majd lemérni a PP, PR, RR és RP' időket. Ha most is így tettünk, biztosan jó megoldásra jutottunk.

A felvétel felső és legalsó elvezetéseit volt érdemes figyelni, mert ott látványos morfológiai változások voltak a 11 és az 5 tagú megfutások repolarizációjában. A monoton "sormintában" való eltérés sokszor az odaeső P-hullámok következménye. Most sem volt másképp. A regulárisan érkező QRS-ek mögött egy negatív deflexió: egy retrográd P volt látható, ami egyre távolabb került az előtte lévő QRS-től és egyre közelebb került a következő QRS-hez. A retrográd P-k eleinte a QRS-t követően közvetlenül láthatók, majd fokozatosan egyre távolabb kerülnek tőle, míg végül a T-hullámba esnek, azt deformálják.

A QRS morfológia változása a középső elvezetésen volt a leginkább látványos. Könnyen nyomon követhető, hogy a megfutások első tagja előtt nem látható P. A reláció tehát világos: a QRS-ek hozzák létre a retrográd P-ket és nem fordítva. Az ingerképzés tehát kamrai eredetű annak ellenére, hogy a QRS nem volt széles a tachycard periódusok alatt sem. Ennek legvalószínűbb oka, hogy a megfutások a kamrai septumból vagy fasciculusokból eredetek, proximálisan. Emellett szól a paroxismusok első tagjánál megfigyelhető rövid RP' távolság is. Abban nem lehet igazságot tenni, hogy a pitvarok retrográd aktivációja a junkción keresztül, vagy esetleg egy retrográd vezető járulékos kötegen keresztül történik-e. Utóbbi mellett szólna, hogy a retrográd P relatíve eléggé széles, előbbi mellett pedig az, hogy a retrográd vezetés decrementális, ami a járulékos kötegekre kevésbé jellemző tulajdonság.

Nem tudjuk meg azt sem, hogy ha tovább tartana a kamrai tachycardia, vajon bekövetkezne-e VA blokk, mint pl ebbenebben és ebben a korábbi Cardioblog feladványokban (sorrendben kamrai tacyhcardia retrográd Wenckebach periodicitással, majd 2:1-es blokkal, végül retrográd Mobitz II-es típusú VA blokkal).

 

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!