Cardio Blog

XV/1 Indul a Cardioblog 15. évadja

Ezzel a jellegzetes EKG mintázattal indul útjára a Cardioblog tizenötödik (!) évadja.

Az agg beteg kórelőzményében BTSZB, súlyos, non-ischaemiás DCM szerepel. Megfelelő lateralis véna hiányában CRT-t nem lehetett implantálni. Tachy-brady syndroma okán korábban DDD pacemakert ültettek be.

Mi látható a jelenlegi EKG-n?

 

  1. Brugada jel
  2. Anterior STEMI
  3. Pacemaker elektróda diszlokáció, esetleges pacemaker elektróda perforáció jele
  4. Pacemaker undersensing
  5. Valami más

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsőfokú pacemaker exit blokk

Noha úgy tűnik, hogy a spike-ok és a QRS-ek egymástól disszociáltak, de figyelmességgel felismerhető, hogy minden kamrai spike-ot azonos idővel követ QRS. A feladvány görbéjén elsőfokú pacemaker exit blokk látható, ami azt jelenti, hogy a kamrai spike után 40ms-on belül nem kezdődik meg a depolarizáció. Ennek oka leggyakrabban súlyos hyperkalaemia. Ennek egyéb jelei is jól láthatók: a P-hullám ellapult, a pitvari spike talán nem is tud létrehozni P-hullámot a hyperkalaemia miatti pitvari paralysis okán. Ezen kívül a QRS jelentősen kiszélesedett. Még annál is jobban, mint a BTSZB-ból várható lenne. Ha a QRS hasonlóan széles (200ms<), a hyperkalaemián kívül még a Na-csatorna blokkoló túlhatás is fel kell, hogy merüljön. Brugada-szerű ST-eleváció is látható, ami ugyancsak jellemző lehet a hyperkalaemiára és a T-hullámok is magasak, csúcsosak.

Érdekes, hogy ebben az esetben a Se K szint nem volt kifejezetten magas (<6,0mmol/l). Ilyenkor a háttérben még hypoxia, acidois, gyógyszerhatás és egyes betegségek (pl szívelégtelenség) végállapotai, súlyos myocardium érintettség, szívinfarktus is fel kell, hogy vetődjön.

Korábban ebben a bejegyzésben találkozhattunk hasonlóval.

Irodalom:

  • Guo, QiFeng BD; Kuang, DeJun MD; Xu, XiangLin BD∗; Guo, Ling BD. A Retrospective analysis of four cases of pacemaker exit block: Case series. Medicine Case Reports and Study Protocols 2(12):p e0186, December 2021. | DOI: 10.1097/MD9.0000000000000186
  • Pau Alonso, Raquel Lopez, Maria Jose Sancho-Tello, Ana Andrés, Óscar Cano, Joaquín Osca and Jose Olagüe; Failure of ventricular capture and pacemaker exit block secondary to moderate hyperkalemia. Interventional Cardiology (2016) Volume 8,

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.