Cardio Blog

XV/16 Miért hosszú a QT?

| Nincs hozzászólás

A 75 év körüli hypertoniás férfit 15 éve kezelik paroxismalis pitvarfibrilláció miatt. Aktuális gyógyszerelése: 2x150mg dabigatran; 2x300mg propafenon; reggel 5/5mg perindopril+amlodipin; 2×0,5mg alprazolam, reggel 5mg bisoprolol. Napok óta feszült, éjjel nehezen tud aludni, ha bal oldalára fekszik, ritmustalannak érzi szívverését, időnként palpitáció-érzése van.

Az EKG alapján az alábbiak közül mit tegyünk?

  1. Propafenon elhagyása
  2. Az újraindult pitvarfibrilláció miatt extra adag propafenon adása kémiai cardioversio céljából
  3. Az újraindult pitvarfibrilláció és hosszú QT miatt kálium és magnézium adása
  4. Hyperkalaemia gyanúja miatt sürgős vérvétel és addig is Ca-glükonát, furosemid adása
  5. Kamrai tachycardia miatt amiodaron alkalmazása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propafenon túlhatás EKG jelei

A széles QRS azt jelenti, hogy a kamrák depolarizációja sokáig tart, nem szimultán aktiválódik a kamrai myocardium. Vagy azért, mert az ingerület nem tud a gyors ingerületvezetésre képes specifikus vezetőrendszeren haladni (pl.: Tawara-szár-blokk, kamrai ingerképzés, kamrai pacemaker, járulékos kötegen keresztüli depolarizáció) és részben izomvezetésre kényszerül. Vagy azért mert az ingerületvezetés általános folyamata gátolt (pl.  hyperkalaemia, hypothermia vagy gyógyszer(túl)hatás).

A feladványban szereplő görbén jelentősen kiszélesedett QRS-t figyelhettünk meg.

Extrém széles (~200ms) QRS esetén három klinikai entitás mindenképp jusson eszünkbe!:

1) Epicardialis pacelés (pl. biventricularis pacemakeres betegeknél, akiknél elveszett a jobb kamrai ingerlés)- ilyenkor feltűnő a pacemaker spike, melyet egy, a QRS-t előrefelé jelentősen kiszélesítő pseudo-deltahullám-szerű mintázat követ (lsd. lenti illusztráció). Ez azt jelzi, hogy a pacemaker elektród által közvetített ingerület csak lassan, a kamrai izomzat teljes vastagságát átszelve teszi meg a lassú izomvezetéssel és jut el végül a specifikus ingerületvezető rendszerhez, ahol is az ingerületterjedés végül felgyorsul.

2) Súlyos hyperkalaemiaHyperkalaemiában nemcsak az ingerképzés, hanem az ingerületvezetés is károsodik sinuatrialis, atrioventricularis és intraventricularis szinten. Utóbbi miatt szélesedik ki a QRS végül akár extrém módon is, amikor a görbe sinusoid jelleget is ölthet:

Hyperkalaemiában először magas, csúcsos, keskeny alapú, szimmetrikus szárú T-hullámok jelennek meg, a P hullám ellapul vagy akár el is tűnhet, az R hullám amplitúdója csökken, a QRS kiszélesedik, AV-blokkok alakulnak ki; ezzel párhuzamosan intraventricularis blokk alakulnak ki következményes tengelyállás-változással

3) Nátrium-csatorna-blokkoló mérgezés (gyógyszer (túl)hatás).

A világon a legtöbbször analgetikummal, a második leggyakrabban triciklikus antidepresszánssal kísérelnek meg öngyilkosságot elkövetni. Az utóbbi esetén sajnos nagyobb a sikerráta. Fontos tehát ismernünk a Na-csatorna blokkoló mérgezések EKG jeleit. Kardiotoxikus hatásukat a szívizom gyors nátriumcsatornáinak gátlásával részben a káliumcsatornák gátló hatásukkal (QTc-meghosszabbodás) és közvetlen szívizomdepresszióval fejtik ki. A jobb oldali intraventrikuláris vezetőrendszer érzékenyebb a nátriumcsatorna-blokád hatására. Következményesen jobb deviáció és aVR-ben megnövekvő R'-hullám-amplitúdó figyelhető meg. A triciklikus antidepresszáns mérgezésben, ha a kiszélesedett R-hullám 0,3mV-nál nagyobb amplitúdójú az aVR elvezetésben (vagy ugyanitt az R/S arány a 0,7-nél nagyobb), illetve ha a QRS 100ms-nál szélesebb az convulsiok pediktora. Ha pedig a QRS szélesebb, mint 160ms, az malignus kamrai ritmuszavarok előrejelzője. A triciklikus antidepresszánsok káliumcsatorna-blokkoló hatásuk miatt túladagoláskor valódi QTc (JTc) megnyúlást is eredményeznek. Ez néha segíthet az IC antiarrhythmicumokkal történt intoxicatiok elkülönítésében.

propafenon a Vaughan Williams féle osztályozás szerint I-es (ingerületvezetést lassító nátrium csatorna blokkolók) c alcsoportjába tartozó (repolarizációt nem befolyásoló) ritmuszavar ellenes szer. AV-nodális és a His-Purkinje szinten is rontja a vezetést. Megnyújthatja a P-hullám időtartamát, a PQ-szakaszt és kiszélesítheti a QRS-t, létrehozhat SA-, AV blokkot, de a mérgezéseket leszámítva (amikor is érvényesülhet  az egyebekben gyenge béta-blokkoló és kalciumcsatorna-blokkoló hatása is) nincs érdemi befolyása a sinuscsomó ingerképzésre, illetve a QTc-re.

Korábban többször mutatunk már be a Cardioblogon propafenon intoxikált betegek EKG-it. (pl itt és itt is)

Fontos észrevennünk azt is, hogy a QT megnyúlása jelenleg nem a JT (J-ponttól a T-hullám végéig tartó intervallum) megnyúlásból, hanem a QRS extrém fokú kiszélesedéséből ered. ((Ha a JTc normálértékekről nincs tudomásunk, akkor vészmegoldásként választhatjuk azt, hogy megnézzük, milyen lenne a QT a QRS nélkül és ehhez hozzáadunk egy keskeny QRS időtartamot (pl 0,08s-t) és úgy számolunk QTc-t.)) Túladagolás során a propafenon EKG-n nem látható kardiális hatásai közül kiemelendő a negatív inotrópiából adódó szívelégtelenség,  akár sokkig progrediáló hypotensio. További tünetek lehetnek még: zavartság, homályos látás, tremor, fejfájás, szájszárazság, paraesthesia, somnolentia, convulsio.

A propafenon a citokróm P-450 rendszeren metabolizálódik, haemodialysissel nem lehet eltávolítani. Ilyenkor NaCl infusio és NaHCO3 alkalmazható, melyek hatására a propafenon egyrészt kompetíció miatt leszorul a nátriumcsatorna kötő helyekről, másrészt a lúgosodó pH miatt is csökken a propafenon azokhoz való affinitása. Fenyegető, tünetes bradycardia esetén ideiglenes pacemaker kezelés indokolt.

Jelen esetben pacemaker kezelésre nem volt szükség. Elegendő volt a szer elhagyása. A másnap készített EKG-n (lsd. fent) eltűnt a JTSZB és a magas, széles R-hullám az aVR elvezetésben!

Megfigyelhető az is, hogy azonos frekvenciánál a QTc már "normalizálódott", de ez csak abból adódik, hogy az extrém széles QRS visszakeskenyedett. A JTc mindkét esetben normális.

Irodalom:

  • Yeung A, Shanks D, Parwana H, Gin K: Acute propafenone toxicity after two exposures at standard dosing. Can J Cardiol 2010, 26(6):e209-210.
  • Nattel S: Experimental evidence for proarrhythmic mechanisms of antiarrhythmic drugs. Cardiovascular Research 1998, 37(3):567-577.
  • Harrigan RA, Brady WJ. ECG abnormalities in tricyclic antidepressant ingestion. Am J Emerg Med. 1999 Jul;17(4):387-93. doi: 10.1016/s0735-6757(99)90094-3. PMID: 10452441.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!