Cardio Blog

Friss infarktus korábban ismeretlen ASD-vel

Korábban már volt szó róla, hogy akut koronária szindrómában negatív coronarographia esetén leggyakrabban myocarditis mutatható ki szív MR vizsgálattal. Az esetek egy részét Tako-tsubo cardiomyopathia magyarázza, de néhányszor mégis myocardialis infarktus áll a háttérben, melyek rendszerint kis méretűek. Láthattunk továbbá ASD-t is, ami jobb kamra tágulat okoz. Ezúttal egy olyan páciens szív MR képeit mutatom be, akinél a kis méretű friss myocardialis infarktus mellett korábban ismeretlen, szignifikáns ASD-t mutatott ki a szív MR vizsgálat.

2CH cineSA cine

Kétüregi (2CH) és rövid tengelyi (SA) mozgóképek

A kétüregi és a rövid tengelyi mozgóképen kis méretű falmozgás zavar rajzolódik ki az anterior falon, mely a szívfunkcióra nincs érdemi kihatással.

2CH T2-SPIRSA T2-SPIR

Kétüregi (2CH) és rövid tengelyi (SA) ödéma képek

Vérelnyomásos, T2-súlyozott, zsírelnyomásos (SPIR: spectral inversion recovery) technikával a friss károsodások jeleníthetők meg. A falmozgás zavart mutató területen csaknem transmuralis ödéma látható (fehér nyíl). Az ödéma rendszerint nagyobb az elhaláshoz képest.

2CH DESA DE

Kétüregi (2CH) és rövid tengelyi (SA) késői halmozású képek

Késői halmozású felvételeken subendocardialis kontrasztanyag halmozás rajzolódott ki: a fekete színű egészséges szívizmon belül a nekrózis fehér színben tűnik fel (fehér nyíl).

4CH cineIn-plane flow phase

4CH cine és in-plane flow

SA cineIn-plane flow phase

SA cine és in-plane flow

A jobb kamra tágulat hátterében ASD-t lehetett kimutatni. Az in-plane flow képeken megfelelő beállításokkal a shunt jól vizualizálható, de nagyságának a meghatározásához további célzott through-plane áramlás mérésekre van szükség.

LVOT cineAO flow

LVOT cine és AO flow

RVOT cinePA flow

RVOT cine és PA flow

Ha az aorta és a pulmonalis billentyűn is megmérjük az áramlást (jobb oldali képek), akkor a két perctérfogat aránya jelzi a shunt mértékét. Esetünkben a Qp/Qs: 1,7 – szignifikáns bal-jobb shunt-öt jelez (Qp/Qs = pulmonalis és systemas flow arány). Az ASD pereme elhelyezkedésénél fogva részben hiányos, az aorta gyökkel szomszédos. Az MR alapján az eszközös zárás kivitelezhetősége kérdéses. Intervenciós kardiológiai és szívsebészeti konzílium végzendő (heart team), kiegészítő képalkotó vizsgálatokra lehet szükség (TEE).

Köszönet illet minden kollégát, különös tekintettel Vágó Hajnit, továbbá fiataljainkat is (Suhai Feri, Czimbalmos Csilla és Csécs Ibolya).

 

Szerző: Dwokfur

Egyetemi éveim alatt az Élettani Intézet patch-clamp laborjában végeztem TDK munkát. Radiológus rezidensként Simor Tamás ismertetett meg a szív MR-rel, melynek rabjává váltam. 2004 óta dolgozom a Határőr úton Merkely Béla és Hüttl Kálmán irányításával, Balázs György vezetésével. 2008-ban szereztem meg a radiológus szakvizsgát. Specialitások: szív MR (európai 3-as szintű nagypapa) és koszorúért CT, szekvencia programozás, biztonságos szerver üzemeltetés (Gentoo Hardened, Grsecurity béta teszter). Tóth Csaba nevű egypetéjű ikertestvérem informatikus mérnök. Kedvenc zene: uplifting trance, UK hardcore. Időtöltés: kajakozás, futás.

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.