Cardio Blog

IX/6 feladvány:levezetett, junkcionális vagy kamrai pótritmus?

| Nincs hozzászólás

Az SBO-n készített EKG ismeretében mi látható a coronaria őrzős felvételi EKG-kon?

Íme az SBO-s görbe:

Az őrzős EKG-k:

  1. Magasfokú AV blokk jobb szár blokkal és bal anterior fasciculus blokkal levezetve
  2. Harmadfokú AV blokk junkcionális pótritmussal
  3. Harmadfokú AV blokk kamrai pótritmussal

Harmadfokú AV blokk junkcionális pótritmussal

Egy 26/perces frekvenciájú, széles QRS ritmusnál első gondolatra joggal feltételezhetnénk, hogy az egy kamrai pótritmus.

Ha megnézzük az első, az SBO-n készült görbét, akkor azt láthatjuk, hogy minden harmadik P hullám után rendre ~250ms-nyira következik a QRS. Nem könnyű észrevenni minden P-t. A három közül minden első P a T-hullámban rejtőzik. Azt a legjobban a V1 elvezetésben deformálja:

Itt tehát a 79/perces frekvenciával érkező sinus P-ket még 3:1 arányban le tudja engedni a junkció.

Később, a coronaria őrzős felvételkor készült EKG-kon a P-k frekvenciája már gyorsabb, 91/perces. Ezek a P-k már nem levezetettek. A QRS-ektől teljesen disszociáltak. A QRS-ek és a megelőző P-k távolsága mindig más. A PP intervallumok azonosak és az RR távolságok is egyformák. Az SBO-n rögzített EKG-hoz képest azonban nem változott a QRS morfológia. Noha a ~26/perces frekvencia alapján joggal gondolhatnánk kamrai eredetű pótritmusra, itt mégsem erről van szó, hanem a junkció lépett elő domináns pacemakerré. A kamrákra továbbra is JTSZB+BAH-kal vezetődik az ingerület. Amennyiben egyértelmű reverzibilis faktor nem azonosítható, állandó pacemaker beültetése indokolt az ingerületvezető rendszer kiterjedt betegsége okán.

Korábban ebben a feladványban láthattuk a magasfokú AV blokk átváltását harmadfokú AV blokkba egy kamrai extrasystolét követően.

Ha alaposan szemügyre vesszük a P-hullámokat, akkor nemcsak a kamrai, hanem a pitvari szinten is jelentkező ingerületvezetési zavarról is megbizonyosodhatunk:

Bachmann nyaláb blokkot diagnosztizálhatunk, melyről korábban részletesen itt és itt olvashattunk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!