Cardio Blog

VIII/2 Mi a közös eltérés?

| Nincs hozzászólás

Mi a közös eltérés ezen a három görbén?

  1. Pitvari infarktus
  2. Pericarditis
  3. Interatrialis blokk
  4. Preexcitáció

 

Bachmann nyaláb blokk

A három különböző betegről készült EKG-n a legfeltűnőbb közös eltérés a P hullámok furcsa alakja illetve a P-k kiszélesedése.

Az inferior elvezetésekben a P bifázisos, pozitív-negatív kilengést mutat. A PQ távolság mindegyik esetben a normális felső határán, vagy afölött van.  A PQ java részét pedig kitölti maga a P. A P normális szélessége 100ms körül lenne, ezekben az esetekben azonban közös, hogy a P időtartama meghaladja a 120ms-ot.

Mivel az inferior elvezetésekben a P terminális része negatív, a mintázat könnyen összetéveszthető pericarditissel. Pericarditisben azonban a nem a P bipoláris, hanem a PQ szegmens deprimált (aVR-ben elevált). Korábban ebben és ebben a feladványban találkozhattunk pericarditisszel.

A pitvari infarktusban látható PQ eleváció vagy depresszió ugyancsak összetéveszthető a bifázios P-vel. Az ST eleváció nélküli, izolált pitvari infarktus igazi raritás. A STEMI-k 10%-ában azonban fellelhető, ha odafigyelünk rá. Ebben és ebben a korábbi rejtvényben olvashattunk róla.

Végül, a felületes szemlélődőben felmerülhetett preexcitáció lehetősége is, mivel a PQ távolság zömét kitölti a kiszélesedett P, ami tűnhet olyannak, mintha a PQ rövid lenne.

Ráadásul a az inferior elvezetések tükörképeként aVL-ben a P negatív-pozitív kilengést mutat. A kezdeti negatív kilengés néha nem szembetűnő, hanem csak izoelektromos szakaszt látunk. Ilyenkor tévesen a P terminális, pozitív részét tartják az egész pitvari depolarizációnak, amiből PQ segment nélkül indul a kamrai depolarizáció preexcitációt mímelve. A szinkronpontok vizsgálata segít azonban a P valódi kezdetének megtalálásában.

A Bachmann nyaláb blokkról részletesen ebben a korábbi bejegyzésben olvashattunk. Lényege az, hogy akár a bal pitvar megnagyobbodása nélkül is 120ms-nél szélesebb a P. A P az inferior elvezetésekben pozitív-negatív polaritást mutat. A háttérben a jobb pitvart a bal pitvarral összekötő Bachmann nyaláb részleges vagy teljes blokkja áll. A bal pitvar ezekben az esetekben a jobb pitvar szinte teljes depolarizációját követően, alulról felfelé aktiválódik. Pitvari ritmuszavarokkal (leginkább atypusos pitvari flatternnal és pitvarfibrillációval) való összefüggését Bayes de Luna már a hatvanas években leírta.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!