Cardio Blog

VIII/3 JTSZB vagy BTSZB?

| Nincs hozzászólás

Mi látható ezen a görbén? Melyik struktúrának romlik el a vezetése?


  1. AV csomó
  2. Bal anterior fasciculus
  3. Bal posterior fasciculus
  4. Jobb Tawara szár

 

Alternáló szárblokk

Jelen feladványunkban egy ~60/perces frekvenciájú sinus ritmus látható. Az utolsó sinus P egy kicsivel hamarabb érkezik. Az első két ütés ~160ms-os AV átvezetést követően JTSZB+ bal anterior fasciculus blokk morfológiával vezetődik le.

A harmadik ciklusban az addig vezető bal posterior fasciculus vezetése hirtelen elromlik, bár a P ugyanolyan ütemben érkezik, mint addig. Szerencsére a jobb Tawara-szár képes még valamilyen fokú ingerületvezetésre. Noha ezt jóval lassabban teszi, mint ahogy eddig a bal posterior fasciculus tette: legalább 60ms-mal lassabban.

Az utolsó két ciklusban ~220ms-os AV átvezetési idő után excitálódik a kamra típusos BTSZB morfológiával. A PQ megnyúlása tehát most nem az AV csomó késlekedését jelzi, hanem azt mutatja, hogy a jobb szár lassabban, de még alkalmas az ingerületvezetésre.

Az alternáló Tawara-szárblokk egyike azon EKG jelenségeknek, amik pacemaker implantáció indikációját képezik. Enélkül nagy a rizikó komplett AV blokk, következményes Adams-Stokes rohamok kialakulására. Mindkét Tawara-szár szimultán vezetési zavara veszélyes, ugyanis kérdéses, hogy ki tud-e egyáltalán alakulni pótritmus az életben maradáshoz. Illetve, ha igen, annak frekvenciája kielégítő-e. Korábban ebben a feladványunkban olvashattunk alternáló szárblokkról.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!