Cardio Blog

IX/7 feladvány mi a dyspnoe oka?

| Nincs hozzászólás

Egy 63 éves, ismert hypertoniás, korábban krónikusan aethylizáló, periodikus affectív zavar miatt korábban psychiatrián kezelt, aktuálisan fogyás, hónapok óta tartó dypsnoe miatt tüdőcardinoma irányában kivizsgálás alatt álló betegnél korábbi dyspnoe hirtelen fokozódása miatt kapcsán készül EKG. Troponin kb tizenötszörös emelkedést mutat. Mi az iránydiagnózisunk az EKG alapján?

Jobb oldali mellkasi elvezetések:

  1. Főtörzs szűkület vagy az első septalis és diagonalis leadása előtti LAD occlusio
  2. Proximális RCA occlusio
  3. Izolált jobb kamrai infarktus
  4. Tüdőembólia

Tüdőembólia

Noha aVR-ben és V1-ben is jelzett ST emeltséget látunk, mely a kritikus főtörzs betegségre (vagy súlyos háromág betegségre) is jellemző lehet, jelen feladványunkban nincs a többi elvezetésben kiterjedt ST depressio, mey ugyancsak a főtörzs betegség velejárója. Korábban ebben a bejegyzésben olvashattunk a főtörzs betegségről. Az első septalis és diagonalis leadása előtti LAD occlusioban nemcsak aVR-ben (és V1-4-ig) várunk ST-elevációt, hanem aVL-ben is, illetve az inferior elvezetésekben tükörkép ST-depressziót. (Korábban itt találkoztunk ilyennel.) A proximális RCA occlusio során inferior ST-elevációt várunk úgy, hogy az ST-eleváció mértéke nagyobb a III-as elvezetésben, mint a II-esben. (Lsd itt.) A proximális RCA elzáródáskor jobb kamrai infarktus is van, mely nagyon ritkán izoláltan is előfordulhat. A jobb kamrai infarktus specifikus jele a jobb oldali mellkasi evezetésekben, RV4-ben az ST-eleváció. Ha nincsenek jobb oldali elvezetések, jobb kamrai infarktusban V1-ben nagyobb az STE, mint V2-ben, vagy V1-ben látható ST-eleváció mellett szimultán V2-ben ST-depresszió van.

Aktuális feladványunban a beteg dyspnoéjának heveny romlása masszív tüdőembóliával hozható összefüggésbe. Az S1Q3, a(z in)komplett JTSZB, az aVR-ben és V1-ben, V2-ben és V3-ban látható jelzett ST-eleváció és V1-4-ig látható T-inverzió, I-aVL-ben és V4-6-ban látható széles S-hullám a nagy tüdőembóliával együtt járó jobb oldali ingerületvezetési zavar, a jobb kamra bal kamra kárára történő dilatációjából adódó QRS fővektor rotáció, jobb kamra ischaemia következménye. Legutóbb ebben a bejegyzésben olvashattunk a tüdőembóliában megfigyelhető EKG jelekről.  Masszív tüdőembólia járhat troponin pozitivitással.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!