Cardio Blog

V./ nyári harmadik feladvány

| Nincs hozzászólás

Mi látható ezeken a görbéken?

Ahogy megszokhattátok a nyári szünetben egyszerűbb feladványokkal jelentkezik a Cardioblog. Próbáljuk kitalálni, honnan erednek a széles QRS ütések! Megfejtéseket 2014.08.30-ig tudok küldeni az ekg.megfejtes@cardioblog.hu e-mail címre. Egyelőre versenyen kívül. Az új, 2014/15-ös versenyszezon  ősszel fog indulni. Mindenkinek jó nyaralást!

Jobb kamra kiáramlási pályából induló kamrai extrasystolék

Többen észrevettétek, hogy a kamrai extrasytolék morfológiája az azonos betegről különböző időpontokban készült  két EKG-n enyhén különbözik.  Ennek valószínűleg az az oka, hogy a mellkasi elektródák máshová kerültek, és nem az, hogy máshonnan erednének a széles QRS ütések. Emellett szól, hogy a keskeny QRS-ek morfológiája is eltér.

A korábban érkező, széles QRS ütések előtt nem látunk P-t, sőt, utánuk észlelhető inkább P-nek tartható megtöretés az ST szakaszokon (legjobban a V1-ben és aVR-ben látható talán), ami kamrai eredet mellett szól.

A kamrai extrasystolék (VES-k) monomorfak, az első EKG-n trigemin, a második EKG-n bigemin elrendeződést mutatnak.  A VES-k frontális síkban mutatott meredek tengelyállása alapján kiáramlási pálya eredet gyanúja fogalmazható meg: az inferior elvezetésekben látható R arra utal, hogy az ingerület felülről lefelé halad a kamrában. A mellkasi elvezetésekben látható bal Tawara szárblokk-szerű morfológia pedig a VES-ek jobb kamrai eredete mellett szól.

Meredek tengelyállású,  BTSZB-szerű morfológiájú VES-ek a jobb kamra kiáramlási pálya (right ventricle outflow tract; RVOT) eredetűek. (Ilyet láthatunk ARVD/C asszociált kamrai tachycardiák esetén, de ott rendszerint más EKG jelek is megfigyelhetők a sinus ütéseknél: epszilon hullám, V1-4-ig T hullám inverzió, inkomplett JTSZB, vagy V1-2-ben "hátrafelé" kiszélesedő QRS.)

Ínyencek kedvéért: RVOT eredetű VES-ek esetén szabad fali eredetre utal, ha I-ben és V4-ben az R/S arány nagyobb, mint 1, ellenkező esetben -mint jelen feladványukban is- septalis eredet valószínűsíthető.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!