Cardio Blog

V/12 feladvány: mi ez a sietség?

| Nincs hozzászólás

Mi látható a fiatal nő Holter felvételein?

Megoldásokat 2014.03.15-én éjfélig küldhettek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu e-mail címre. Újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a versenyjátékban!

Harmadfokú AV blokk junkcionális escape ritmussal

Olvassuk most Passacaglia helyes megfejtését!

Lehet, hogy túl egyszerűen látom a dolgot, de én egy III. fokú AV blokkot látok bele mindkét EKGba. Az elsőn a pitvar kb. 86-tal, a kamra kb. 40-nel, a másodikon a pitvar kb. 150-nel, a kamra kb. 100-zal megy. Mindkét EKG-n széles, magas [...] a P-hullám, ami egy kétoldali pitvari hipertrófia képe lehet (lehetne a régóta fennálló dissociatio cordis következménye), és mindkét EKG-n junkcionális pótritmusnak gondolnám a kamrai ritmust. A "sietség" oka egy bármilyen eredetű szimpatikotónia lehet, ami egyaránt érinti a sinus és az AV-junkció ingerképzését.

A feladvány nem volt nehéz. Sokkal inkább mondanám érdekesnek, vagy ritkának a jelenséget. Valószínűleg kevesünknek jutna eszébe egy 100/perces frekvenciájú junkcionális ritmust pótritmusnak nevezni, azonban most ezt figyelhettük meg. A fiatal, panaszmentes nő Holter felvételein harmadfokú AV blokk látható junkcionális escape ritmussal. Figyelemre méltó, hogy milyen gyors frekvencia elérésére is képes az AV junkció. A chronotrop kompentencia tehát megvan. Vélhetőleg pacemaker implantatio nem indikált, ha strukturális szívbetegség, maior tünet, vagy túl hosszú QT nincs.  Korábban itt találkozhattunk hasonlóval.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!