Cardio Blog

VIII/nyári negyedik: milyen az átvezetési zavar típusa?

| Nincs hozzászólás

Az előző évek hagyományának megfelelően nyáron kicsit egyszerűbb feladványokkal jelentkezik a Cardioblog. Most próbáljuk azt megfejteni, milyen pitvar-kamrai átvezetési zavar látható az alábbi háromcsatornás EKG regisztrátumon!

  1. Mobitz I-es típusú másodfokú AV-blokk (Wenckebach periodicitás)
  2. Magasfokú AV-blokk
  3. Harmadfokú AV-blokk (teljes pitvar-kamrai disszociáció)
  4. Mind a három formából látni rövid periódusokat az EKG-n

Harmadfokú AV-blokk kamrai extrasystolékkal

A háromcsatornás ritmuscsíkon egy teljesen regulárisan működő, sinus ingerképzés által létrejött, ~78/perces frekvenciájú pitvari működés és egy ~64/perces széles QRS ritmus teljes disszociációja látható. Utóbbi - a frekvencia alapján- vagy egy balszárblokkosan levezetett junkcionális akceleráció, vagy sokkal inkább -az I-es és III-as elvezetésekben a QRS-ek elején kiszúrható apró spike-ok alapján- egy (ideiglenes) kamrai pacemaker ritmus. A P-k és a QRS-ek relációja a 3.-6.-ig megtévesztően Wenckebach periodicitást mímel, ugyanis a PQ távolság fokozatosan nyúlik. Azonban ne felejtsük el, hogy a Mobitz I-es AV-blokkra az is jellemző, hogy az egyes periódusokon belül az RR távolság folyamatosan csökken. Ez utóbbi most hiányzott. A regisztrátumon látható három kamrai extrasystole (VES) pirossal karikázva. Az utolsó fúziós ütés. Az extrasystolék -értelemszerűen- korábban jönnek.  Ráadásul a többi QRS-től alig különbözik a morfológiájuk (csak a II-es elvezetésben látszik a differencia). Emiatt felvetődhetne magasfokú AV-blokk lehetősége is. De ha alaposabban mérünk, akkor meggyőződhetünk, hogy ezen QRS-ek és az előttük lévő P hullámok távolsága mindig más.

Korábban ebben és ebben a bejegyzésben olvashattunk Mobitz I-es AV-blokkról, ebben, ebben és ebben pedig magasfokú AV-blokkról.

Érdemes egy pillanatra elidőzni a hetedik, zöld nyíllal jelölt QRS-nél, hogy hogyan deformálja egy odaeső P-hullám a QRS terminális részét. Itt nem egy VES, hanem egy sima sinus P-hullám elektromos fúziója hozott létre a II-es elvezetésben olyan képet, ami különbözött a többi QRS-étől.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!