Cardio Blog

X/14 Mire következtethetünk az EKG alapján?

| Nincs hozzászólás

A 65 év körüli nőbeteg kórelőzményében visszatérő vesekövesség és gyomorfekélyesség, neurosis illetve hypertonia miatti kezelés szerepel. Aktuálisan gyengeség, hányinger, epigastrialis panaszok miatt vizsgálják. Mire következtethetünk az EKG-ja alapján?

  1. Eltérés nélküli görbe
  2. Ionzavar
  3. Acut coronaria syndroma
  4. Preexcitatio
  5. Valami más

 

Rövid QT

Ha vettük a fáradságot és mértünk, akkor azt találhattuk, hogy a QT nem haladja meg a 280ms-ot. A leghosszabb és a legrövidebb RR-távolsággal is számolva a QTc 339 és 275ms között változik. 75/perces frekvenciával 313msec-ra jön ki.

Ez mindenképpen azt jelenti, hogy a QTc rövid. (<350ms)

A rövid QTc hátterében leggyakrabban hypercalcaemia és digitalis túlhatás áll. Nagyon ritka a congenitalis rövid QT-szindróma, ami pitvarfibrilláció, kamrafribrilláció, hirtelen halál emelkedett rizikójával járó autoszómálisan, dominánsan öröklődő kálium-csatorna zavar.

A digitalis túlhatás és mérgezés EKG-jellegzetességeiről és tünettanáról korábban ebben a bejegyzésben olvashattunk.

Korábban pedig itt és itt olvashattunk a hypercalcaemiában megjelenő EKG-változásokról.

A jelen feladványban szereplő nőbeteg klinikuma és rövid QT okán jogosan vetődött fel hyperparathyreosis okozta hypercalcaemia lehetősége, ami igazolódott is. Az emelkedett kalcium szint okozta QT rövidülésre jellemző, hogy a QRS és a T-hullám szélessége nem változik. A QT-távolság rövidülése abból adódik, hogy a T-hullám majdhogynem a QRS-ből indul, szinte nincs is ST-szegmentum. Ugyanez fordítva is igaz: hypocalcaemiában  a QT megnyúlása az ST-szegmentum megnyúlásából adódik.

Megjegyzendő, hogy a második ciklus QRS-ét minden valószínűség szerint egy junkcionális pótütés hozza létre, ami fuzionál a P-vel.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!