Cardio Blog

XIV/23 Mit kell nézni?

| Nincs hozzászólás

A 18 éves sportoló férfi 130 km-es kerékpáros edzést követően, bal mellkasfélre lokalizálódó, nem kisugárzó, órákon keresztül fennálló, hullámzó erősséggel visszatérő fájdalmat tapasztalt.  Rövid ideig kapkodó légzés is kísérte, a mély légvétel fájdalmas volt. A troponin enyhén emelkedett.

A szívciklus melyik része vezet minket diagnózisra?

  1. PQ-szakasz
  2. QRS komplexum
  3. ST-szakasz
  4. T-hullám
  5. U-hullám

 

 

 

 

 

 

 

Pericarditis

Noha a precordialis elvezetésekben az ST jelentős emelkedettséget mutat, ne felejtsük el, hogy a STEMI guideline szerint ez a fiatal férfiaknál ez még a normál tartományba esik. Itt a a V2 and V3-elvezetésekben a 40évesnél fiatalabb férfiakban a J-pontban 0.25 mV (2.5 mm) nagyságú ST-eleváció nevezhető kórosnak. Az ST emeltséget mutató elvezetésekkel szemben nem volt kontralateralis ST-depresszió.

A nagy kilengések a sportszívnek és a sovány testalkatnak tudhatók be. Az egyedüli kórosnak tekinthető eltérés az inferior elvezetésekben mutatkozó PQ-depresszió volt.

Ez érzékenyen jelzi a háttérben fennálló pericarditist még az ilyenkor megszokott coronaria ellátási területet nem respektáló, diffúz ST-elevációk nélkül is. A QT nem volt megnyúlt, mint ahogy azt szívinfarktus esetén várnánk. A dörzszörej megerősítette az iránydiagnózist. A felvételt követő kontroll EKG-n nem látszott kifejezett változás (lenti kép bal panel), míg a gyulladásgátló kezelés megindítását követően pár nappal később készült görbén már alig volt a PQ-depresszió észlelhető (jobb panel).

Megjegyzendő, hogy pitvari infarktus is eredményezhet PQ-depressziót (kontralateralis PQ-elevációt), azonban annak izolált előfordulása extrém ritkaságnak számít és az idő előrehaladtával változást, illetve ritmuszavarok, ingerületvezetési megjelenését is várjuk az EKG-n. Érdekes, hogy a jobb pitvari infarktus sokkal gyakoribb, mint a bal. Az infarktus pedig leggyakrabban a fülcsét érinti.

A klinikum némi pleuralis érintettségre, az enyhe troponin pozitivitás pedig myocardialis érintettségre (peri-myocarditis) utalt.

Irodalom:

  • Lu ML, De Venecia T, Patnaik S, Figueredo VM. Atrial myocardial infarction: A tale of the forgotten chamber. Int J Cardiol. 2016 Jan 1;202:904-9. doi: 10.1016/j.ijcard.2015.10.070. Epub 2015 Oct 9. PMID: 26485186.
  • Jim MH, Siu CW, Chan AO, Chan RH, Lee SW, Lau CP. Prognostic implications of PR-segment depression in inferior leads in acute inferior myocardial infarction. Clin Cardiol. 2006 Aug;29(8):363-8

    ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!