Cardio Blog

XV/8 Mi látható ezen a görbén?

| Nincs hozzászólás

Ismét egy szép görbét kaptunk dr Varga Anitától. Mi látható rajta?

  1. Pitvarfibrilláció
  2. Junkcionális akceleráció JTSZB-kal
  3. Mobitz I-es típusú II°AVB
  4. III°AVB
  5. Egyéb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atypusos Wenckebach periodicitás, Mobitz I-es típusú II°AV-blokk

Az automata EKG-elemző szoftver pitvarfibrillációt állapít meg. Feltételezhetően a változatos RR távolságok és a látványos P-hullámok hiánya miatt.

Ha jobban odafigyelünk azonban, akkor a V1-3 elvezetésekben észrevehetők a P-hullámok, amik a repolarizációba rejtőznek és végül értékelhetővé válik a P-k és a QRS-ek relációja:

Az amúgy is rendkívül hosszú PQ a blokkig folyamatosan nyúlik, majd amikor a P végül már majdnem az előző QRS-be esik, a hosszú PQ ellenére sem tudja a még refrakter kamrát ingerelni, egy P nem vezetődik át. A pausa rövidebb, mint 2RR.

A teljes disszociáció (junkcionális akceleráció és a III°AVblokk) ellen szól, hogy  az RR nem teljesen reguláris és hogy konzekvensen akkor van nagy RR, amikor a P a QRS-be esik (mivel az blokkolódik), ahogy ezen a másik időpontban készült görbén is mutatkozik:

A képet cifrázza a P-hullámok kisfokú irregularitása, amit alapbetegség (pl asthma, COPD), azokra alkalmazott gyógyszerek (béta mimetikumok) vagy éppen excessiv vagotonia is eredményezhet.

Típusos Mobitz I-es típusú AV blokk esetén, amikor is a periódusok általában rövidebbek (pl 4:3, 5:4 blokkarány) és nincs sinus aritmia vagy supraventricularis extrasystolia, az RR távolságok csökkenése is megfigyelhető. Atypusos esetben, amik főként hosszabb periódusok esetén fordulnak elő, a blokk előtti PQ szinte teljesen konstans, ezért ezek az esetek megtévesztően Mobitz II-es típusú AV-blokkra hasonlítanak. De ilyenkor is feltűnő, hogy a blokk előtti PQ hosszabb, mint a blokkot követő.  Korábban ebben a feladványban találkoztunk hasonló jelenséggel, akkor is JTSZB mellett. Most a társuló bal anterior fasciculus blokk is jelzi a teljes ingerületvezető rendszer kiterjedt érintettségét.

Irodalom:

El-Sherif N, Aranda J, Befeler B, Lazzara R. Atypical Wenckebach periodicity simulating Mobitz II AV block. Br Heart J. 1978 Dec;40(12):1376-83.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!