Cardio Blog

XV/7 következtessünk a coronaria-anatómiára!

| Nincs hozzászólás

Tudunk-e következtetéseket levonni az alábbi EKG alapján a beteg koszorúér rendszerének anatómiájáról?

  1. Nem domináns RCA elzáródás
  2. Domináns RCA elzáródás
  3. CX elzáródás hátsó fali STEMI-vel
  4. Wrap around LAD elzáródása
  5. Nincs coronaria occlusio, hanem pericarditis jelei látszanak, ezért nem tudunk az anatómiára következtetni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domináns RCA elzáródása

Az EKG-kép alapján nemcsak az intervenciós kardiológusnak kell tudnia következtetni a culprit laesiora, hanem a várható szövődmények,  ritmus- és vezetési zavarok, hypotonia stb korrekt értékeléséhez a beteg ellátásában érintett többi döntéshozónak is érdemes tisztában lenni a coronaria anatómiával.

Mint, ahogy korábban már több rejtvényben is szóba került, a jobb koszorúér (RCA) elzáródására utal az, ha az ST-eleváció nagyobb inferior infarktusban a III-as elvezetésben, mint a II-es ben (ellenkező esetben CX elzáródásra gondolunk). Ha emellett V5-6-ban is ST-eleváció látható, mint a hogy most is, akkor domináns RCA-val van dolgunk. A hátsó fali STEMI is egyértelmű (legnagyobb ST depressio V2-3-ban látható). A hátsó falat (és a posteromedialis papillaris izmot) a posterior descendens látja el, ami jobb dominancia esetén az RCA-ból ered.

Kiegészítő dorzális és jobb oldali elvezetésekkel lehetne még látványosabban igazolni a hátsó fali- illetve és a jobb kamra érintettséget is. Utóbbira aktuálisan nem látunk egyértelmű bizonyítékot a 12-elvezetéses görbén (pl V1-ben STE vagy V1-ben és V3-ban STE vagy izoelektromos szakasz, míg V2-ben ST-depresszió). De tisztázása azért is javasolható hasonló esetekben, mert jobb kamrai érintettség (proximális RCA elzáródás) esetén nem javasolt nitrát vagy bétablokkoló alkalmazása. A jelentős precordialis ST-depressziók a kisebb izomtömeg miatt elfedhetik a V1-3-ban, jobb kamrai infarktusban megjelenő ST-elevációt.

Ritkán LAD occlusio esetén is látható inferior ST-eleváció (II-ben), ha a LAD olyan hosszú, hogy áthajlik a csúcson. Ezt ún. wrap-around LAD-nak hívjuk.

Pericarditisben PQ-depressziókat várunk még (aVR-ben PQ elevációt), illetve típusos esetben az ST-elevációk inkább konvex formát öltenek tükörkép jel nélkül kiterjedten.

Irodalom:

  • Birnbaum Y, Herz I, Sclarovsky S, Zlotikamien B, Chetrit A, Olmer L, Barbash GI. Prognostic significance of precordial ST segment depression on admission electrocardiogram in patients with inferior wall myocardial infarction. J Am Coll Cardiol. 1996 Aug;28(2):313-8. doi: 10.1016/0735-1097(96)00173-8. PMID: 8800103.
  • Tomcsányi J.: EKG a sürgősségi betegellátásban 2. kiadás, 2016. ISBN: 9789638749536

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!