Cardio Blog

VI/ Indul az új versenyévad

| Nincs hozzászólás

Elindul a Cardioblog hatodik, 2014/15-ös versenyévadja.

Egy 60 éves, korábban masszív dohányzó férfinél évekkel ezelőtt jobb oldali lobectomiát végeztek tüdőrák miatt. Az elmúlt évben csípőlapát metastasisra derült fény. Aktuálisan hetek alatt rapidan romló zavartság, testszerte ízületi fájdalom, étvágytalanság, székrekedés, exsiccosis miatt utalták be.

Milyen eltérés látható az EKG-n? A klinikum és az EKG alapján milyen további vizsgálatot végezzünk iránydiagnózisunk megerősítésére?

Megoldásokat az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre küldhettek 2014.09.27-én éjfélig. Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni a versenyjátékban, ami idén is értékes nyereményekért zajlik!

Hypercalcaemia EKG jelei

Nagy örömömre rengeteg megfejtés érkezett a versenyévad első feladványára. A helyes megoldások közül részletessége miatt Bart gondolatait idézem most:

Az idei első feladványban szereplő EKG-n található több olyan karakterisztikus elváltozás is, amelyek, korrelálva a klinikummal, hypercalcaemiára utalnak. Ezek a következőek:
  • A magas kalciumszint közismert jele a QT-szakasz megrövidülése. Jelen esetben QT-hossz a II, V5, V6 elvezetésekben mérve 320 ms. A 100/min frekvenciára tekintettel Framingham-formulával számolt QTc így 380 ms-nak adódik. Ez ugyan definíció szerint még nem kórosan rövid intervallum, de a normáltartomány alsó részébe esik. Érdemes megjegyezni, hogy a szérum kalciumszintnek a QTc-nél magasasbb szenzitivitású és specificitású indikátora a Q-oTc érték, azaz a Q-hullám és a T-hullám kezdete között eltelt idő megrövidülése. Hypercalcaemia esetén a QT-szakasz rövidülése az ST-szakasz megrövidülésének számlájára írható.
  • Hypercalcaemiában gyakran láthatunk Osborne-(J-)hullámokat is. Ezek esetünkben a V1-V2 elvezetésekben jelentkeztek.
  • Megfigyelhető továbbá az ST-szakaszok depressziója V4-V6 lokalizációban. Ezek az eltérések, hasonlóan a mellkasi elvezetések lapos-izoelektromos T-hullámaihoz, ugyancsak értékelhetőek a magas szérum kalciumszint jeleként.
Feltételezésünk megerősítéséhez a szérum kalciumszintjének meghatározása szükséges.
Az észlelt hypercalcaemia töbféle patomechanizmus szerint alakulhat ki. Primer (tüdő)tumorokra jellemző a parathormon-related peptid (PTH-rP) által közvetített hypercalcaemia. Jelen esetben inkább a közelmúltban felismert csontmetastasis parakrin módon mediált osteolyticus aktivitása állhat az emelkedett a szérum kalciumszint hátterében. Fentiek értelmében az ismert tumoros elváltozások progressziójának megítélése, esetleges újabb metastasisok keresése indokolt lehet.
Abban, hogy inkomplett jobb Tawara-szárblokkot, vagy Osborn (így írja a nevét) hullámot látunk V1-ben sajnos nem fogunk tudni igazságot tenni, mert nem készült görbe az ionzavar megszűnése után. A QRS enyhe kiszélesedése és a bal anterior fasciculus blokk azonban egyértelmű.
Hypercalcaemiában jellemző a QT lerövidülése, ami abból adódik, hogy szinte eltűnik az ST szakasz. Súlyos esetekben a T ellapulhat, illetve T inverzió is kialakulhat (jelen példánkban lsd I-aVL). A QRS kiszélesedhet, illetve különböző fokú AV blokkok is kialakulhatnak (leggyakrabban csak a PQ nyúlik meg).
Bizonyos vélemények szerint a QT távolság a II, V5 vagy V6 elvezetésekben mérendő. Mások azt mondják, hogy hosszú QT esetén azt az elvezetést kell keresni, ahol a leghosszabb, rövid QT esetén pedig azt, ahol a legrövidebb a QT.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!