Cardio Blog

XI/7 Széles, irreguláris tachycardia. Mi az?

| Nincs hozzászólás

A 67 éves, ACE-gátló és kalciumcsatona-blokkoló kombinációjával kezelt hypertoniás, korábban dohányzó férfinek pár hónapja visszatérő, egyéb tünettel nem kísért palpitatios panaszai vannak. Közelmúltbéli CDS carotis plakkokat talált. Anginaszerű panasza vagy syncope sosem volt. A háziorvosnál a következő EKG-k készülnek:

Kardiológiai szakrendelésen Holter monitorozást végzetek:

Széles QRS tachycardia miatt sürgősséggel kardiológiai osztályra utalták a beteget.

Echocardiographiás vizsgálat enyhe relaxatios zavaron kívül érdemi kórosat nem vizualizál. Observatio során panasz nem provokálódik, mindvégig sinusritmus észlelhető.

Adenosin teszt során a következő látható:

Mi okozza a palpitatios panaszokat és az alábbiak közül melyik a leginkább javasolt további teendő?

  1. Kamrai tachycardia miatt bétablokkoló feltitrálása, thrombocyta aggregatio gáltlás és statin beállítása, coronarographiára való előjegyzés javasolt.
  2. Pitvarfibrilláció  jobb Tawara-szár-blokkal levezetve, ami miatt antiarrhythmikum és orális antikoaguláns kezelés beállítása, pitvarfibrilláció abláció mérlegelése javasolt.
  3. Pitvarfibrilláció anteroseptalis járulékos kötegen keresztül levezetve. LMWH bevezetése és sürgető elektrofiziológiai vizsgálat, járulékos köteg abláció javasolt.
  4. Pitvarfibrilláció bal lateralis kötegen levezetve. Oralis antikoaguláció beállítása és elektív elektrofiziológiai vizsgálat, járulékos köteg abláció javasolt.

 

Kamrai tachycardia

A feladványban egy gyors, széles és irreguláris tachycardia szerepelt, ahol a tachycardia alatt nem látható P. Erről a konsellációról egyből az FBI (fast, broad, irregular) tachycardia jut eszünkbe, ami járulékos kötegen keresztül a pitvarokról a kamrákra vezetett pitvarfibrilláció. Ha a járulékos köteg refrakteritása igen rövid, akkor hirtelen halál oka lehet, hiszen a nagyon szapora pitvari ingerületek fék nélkül a kamrára terjedése kamrafibrillációt provokálhat. Így ez a konstelláció mindenképpen nagy figyelmet és gondos mérlegelést igényel. Gondolni kell kamrai eredetre is, hiszen tudjuk, hogy a kamrai tachycardia az általánosan elterjedt tévhittel szemben gyakran irreguláris. Ezen kívül felvethető szárblokkal levezetett pitvari tachycarrhythmia lehetősége is, mint ahogyan korábban ebben a korábbi feladványban láttuk, amikor is pitvari tachycardia vezetődött le balszár-blokkal.

Mivel a QRS morfológia nem típusos sem JTSZB-ra sem BTSZB-ra (V1-ben QR, V2-ben rS, V6-ban Rs látható), így a szárblokkal levezetett pitvarfibrilláció elvethető. Ahogy korábban ebben a feladványban taglaltuk, a szárblokkal levezetett széles QRS eleje hasonlít a keskeny QRS elejére; a kamrai depolarizáció eleje gyors, a végén van izomvezetés.

Marad a járulékos kötegen keresztül levezetett pitvarfibrilláció és az irreguláris kamrai tachycardia lehetősége. Az sem döntő, hogy sinusritmus alatt nem  látható delta-hullám, ugyanis -főként bal oldali kötegeknél (ami preexcitáció esetén V1-ben pozitív delta-hullámot eredményezne)- a delta hullám rejtve is maradhat.

Segíthet az utólagos differenciálásban a megfelelő körülmények (resuscitatios készültség) között, sinusritmusban elvégzett adenosin teszt. (FBI tachycardia alatt sose végezzük!)

Az adenosin AV-blokkot eredményez. Hatása rövid. Figyeljük meg az adenosin teszt során létrejövő AV-blokkot:

Ha járulékos köteg jelen lenne, akkor a sinus P-nek azon keresztül kellett volna a kamrákat aktiválnia, de ilyen nem történt. Így szív-elektrofiziológiai vizsgálat nélkül verifikáltuk a köteg hiányát. Nem utolsó sorban egészen más terápiás konzekvenciája és további kivizsgálási menete van az esetnek.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!