Cardio Blog

XIII/10 Repolarizációs zavar

| Nincs hozzászólás

A huszonéves férfi azért került orvoshoz, mert az ismerősei úgy vették észre, hogy nyaka tömegesebbé vált. Atypusos tünetek (palpitatio, gyengeség, mellkasi dyscomfort) mellett fizikálisan kidülledő szemek, soványság, tachycardia volt jellemző. Utóbbi miatt bétablokkolót kapott. A terápia bevezetése előtt készült EKG-hoz képest (első görbe) jelentős változás volt észlelhető a repolarizációban (második görbe). Mi áll a háttérben?

  1. STEMI (domináns, “wrap around” LAD középszakaszi elzáródás)
  2. Pericarditis
  3. Hypothermia
  4. Benignus korai repolarizáció
  5. Hypercalcaemia
  6. Hyperkalaemia

 

 

 

 

Benignus korai repolarizáció thyreotoxicosisban

A benignus korai repolarizáció (BER: benign early repolarisation) egy olyan a fiatalokra jellemző EKG mintázat, ami ritkán látható 50 éves kor felett. Klinikai jelentőségét az egyéb repolarizációs zavaroktól való elkülönítése jelenti. Ez a fiziológiásnak tartott jelenség panaszmentes állapotban, strukturálisan ép szívű, egészséges embereken is megfigyelhető.

A korai repolarizációs EKG-mintázat jellegzetességei:

  • prominens csomó vagy megtöretés a J pontnak megfelelően,
  • ebből konkáv módon ascendáló ST-eleváció, mely a mellkasi elvezetésekben általában nagyobb, mint a végtagiakban, de az ST-eleváció mértéke rendszerint nem éri el a 2mm-t (0,2mV-t) a mellkasi és 0,5mm-t (0,05mV-t) a végtagi elvezetésekben
  • aVR kivételével nincs tükörkép jelenség,
  • magas, csúcsos, aszimmetrikus szárú, a QRS fővektorával konkordáns T hullámok, melyhez képest az ST eleváció mértéke relatíve kicsi (V6-ban kisebb, mint a T hullám ¼-e).
  • Azonos szívfrekvencia mellett a kép változatlan marad hosszú ideig
  • A frekvencia emelkedésére (fizikai terhelés) az ST-eleváció eltűnik

Aktuálisan a Basedow-kóros fiatalembernél a bétablokkoló kezelés bevezetését, a szívfrekvencia látványos csökkenését követően vált feltűnővé a kiterjed ST-eleváció, mely mind az inferior, mind az antero-lateralis elvezetésekben megfigyelhető volt. Az ún. "wrap around" LAD occlusiojától többek között a tükörkép-jelenség hiánya, a pericarditistől a a V6-ban az ST-eleváció és a T-hullám nagyságának aránya különítette el. Hypothermiában és hypercalcaemiában is láthatnánk prominens J-pontot. hypothermiában jelentősen megnyúlt, hypercalcaemiában pedig -éppen ellenkezőleg- rövid QTc-t várnánk. Magas, csúcsos T-hullámokat pedig hyperkalaemiában is láthatunk (akár ST-eleváció mellett is!), de ott inkább szimmetrikus szárú a T-hullám.

A sinus tachycardia a legtöbbször secundaer, nem szívbetegség eredményezi, a hátterében először mindig valamilyen más okot keresünk pl.: dehidráció, hypoxia, láz, sepsis, anaemia, thyreotoxicosis, a harmadik trimesterben lévő terhesnél vagy hatalmas hasi tumornál pedig vena cava inferior compressio lehetősége merülhet fel.

Irodalom:

  • Klatsky AL, Oehm R, Cooper RA, Udaltsova N, Armstrong MA.The early repolarization normal variant electrocardiogram: correlates and consequences.Am J Med. 2003; 115:171–177
  • Perez MV, Friday K, Froelicher V.Semantic confusion: the case of early repolarization and the J point.Am J Med. 2012; 125:843–844. doi: 10.1016/j.amjmed.2011.08.024.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!