Cardio Blog

XII/2 Igényel-e sürgős beavatkozást?

| Nincs hozzászólás

Az ötvenes évei közepén járó nő belgyógyászati anamnézise negatív. Saját lábán érkezik SBO-ra négy napja fennálló gyengeség miatt. Két napja hányt. Étvágytalan. Somnolens, beszéde elkent, szótalálási nehézsége van. Egyéb durva eltérés fizikális statusában a 165/95Hgmm-es vérnyomásértékén kívül nincs. Ébreszthető, kérdésekre adekvátan válaszol, de beszéd, illetve fizikális vizsgálat közben elalszik. Aktuálisan panaszmentesnek mondja magát.

A klinikum és az EKG alapján igényel-e sürgős beavatkozást?

  1. nem
  2. infúzió, kacsdiuretikum, zolendronate adandó
  3. digibind adandó
  4. PCI centrumba irányítandó
  5. óvatos felmelegítése végzendő

 

Hypercalcaemia

A magas kalciumszinttel társuló EKG eltérésekről többször is olvashattunk már a Cardioblogon. Legutóbb ebben a feladványban, de korábban itt, itt és itt is.

Legfőbb jellegzetesség a rövid QT, amit nem mindig könnyű szembeötlő, de ami talán sokkal feltűnőbb, hogy szinte teljesen hiányzik az ST-szegmentum. A T-hullámok szinte minden átmenet nélkül folytatódnak a T-hullámban. Nagy valószínűséggel ez a jelenség csapja be az automata EKG-elemzőt, ami inferior és lateralis ST-elevációt véleményez. Ezen kívül kiszélesedett QRS-t és JTSZB-ot is diagnosztizál, mert nem tudja precízen azonosítani a J-pontot, amiben az ST-elevációt látja.

Súlyos hypercalcaemiában J-hullámok is megjelennek. A J-hullám egy pozitív deflexió a QRS végén. (Nem összetévesztendő a J-ponttal, ami a QRS és az ST-szegmentum találozási pontja.) Leggyakrabban súlyos hypothermiában látható, amikor is a J-hullámokat leírójukról Osborn-hullámnak nevezzük. Hypotermiában azonban megnyúlt a QT (ezen kívül bradycardia, AV-blokkok jelentkezése) jellemző. J-hullámot még benignus korai repolarizációban és Brugada-szindrómában is láthatunk.

A hypercalcaemia tünetei közül a magas vérnyomás, a hányás, a tudatzavar voltak jelenleg a segítségünkre. A súlyos fokú (3,5mmol/L<) hypercalacaemia sürgős ellátás nélkül kómához, kamrafibrillációhoz vezethet. Jelenleg a serum kalcium szint igen magas  4.83mmol/L, az ionizált kalcium szint 2,31 mmol/L volt (ref.tart.: 1,15-1,33 mmol/L).

A hypercalcaemia sürgős ellátásának főbb eszközei lehetnek etiológiától függően:  rehidrálás, a kalcium ürítés elősegítésére forszírozott diuretizálás, vénás bisfoszfonát, calcitonin, dialízis, steroid terápia.

Irodalom:

Walsh J. Gittoes N. Selby P. Emergency management of acute hypercalcaemia in adult patients. Endocr Connect. 2016;5:G9–G11

Turner J.J.O. Hypercalcaemia-presentation and management. Clin. Med. 2017;17:270–273. doi: 10.7861/clinmedicine.17-3-270.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!