Cardio Blog

XV/13 Árulkodó mintázat

| Nincs hozzászólás

Mire utal ez az EKG-mintázat?
  1. Bal kamra csúcsi aneurysmára
  2. Inkomplett JTSZB + elektróda diszpozícióra
  3. Várható kiváló CRT responderitásra
  4. Akut coronaria elzáródásra
  5. Valami másra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krónikus bal kamra csúcsi aneurysma - el-Sherif-jel

A bal kamrai csúcsi aneurysma leggyakrabban szívinfarktus következtében alakul ki, de  hypertrophiás obstruktív cardiomyopathiában (HCM), Chagas-kórban vagy sarcoidosisban is előfordulhat. Ezen kívül lehet veleszületett vagy idiopátiás is. Felismerésének jelentőségét a társuló malignus kamrai aritmiák, thrombusképződés és következményes embolizáció, valamint nagyobb kiterjedés esetén a csökkent globalis systolés funkcióból származó következmények adják.

Hagyományosan a perzisztáló ST-elevációt tekintik a (postinfarktusos) aneurysma jelzőjének, amihez társulhatnak még egyéb jelek is pl. az S-hullámon megtöretés és/vagy R-hullám redukció is. Legelső leírójáról később el-Sherif jelnek nevezték el azt a mintázatot, ami az első tanulmányban szereplő 18 betegnél mutatkozott és közülük 17-nél igazolódott csúcsi aneurysma. A jelről később kiderült, hogy pl. HCM-eseknél is hasznosnak bizonyul a csúcsi aneurysma detektálásában.

Az el-Sherif mintázat rSr′-komplex a a V4-6 elvezetésekben, amely a krónikus csúcsi (postinfarktusos) aneurysma körül haladó kamra depolarizációs hullámot ábrázolja:
(1) a septum normálisan balról jobbra történő depolarizációja iniciálisan q-t eredményez a V4-6 eleveztésekben, azonban ehelyett itt r-hullám látható a septum anterior vagy distalis részének necrosisa miatti jobbról-balra történő aktivációja okán. Az ezt követő  (2) S-hullámot az infarktusos hegszövetet hátrafelé megkerülő aktiváció, illetve a szimultán történő jobb kamrai depolarizáció hozza létre, majd az ezt követően (3) - a maradék lateralis izomtömeg függvényében - r` vagy R` hullám látható. Amennyiben a bal-Tawara-szár is érintett, a QRS kiszélesedhet, és atypusos BTSZB mintázat/nonspecifikus intraventricularis vezetési zavarra utaló kép is kialakulhat.
Echocardiographia esetünkben is igazolta a nagy kiterjedésű, csúcsi, postinfarktusos aneurysma jelenlétét:
Irodalom:
  • el-Sherif N. The rsR' pattern in left surface leads in ventricular aneurysm. Br Heart J 1970; 32: 440-448.
  • Reddy CV, Cheriparambill K, Saul B, et al. Fragmented left sided QRS in absence of bundle branch block: sign of left ventricular aneurysm. Ann Noninvasive Electrocardiol 2006; 11: 132-138.
  • Aras D, Ozeke O, Cay S, Ozcan F, Konte HC, Topaloglu S. El-Sherif sign and lateral ST segment elevation in hypertrophic cardiomyopathy associated with apical aneurysm. Int J Cardiol. 2016 Mar 15;207:80-3. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.01.128. Epub 2016 Jan 9. PMID: 26797335.
  • Frigy Attila Egy szokatlan tájékozódási „jel” a görbén DOI: 10.26430/CHUNGARICA.2023.53.2.160

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!