Cardio Blog

XV/5 ST-eleváció

| Nincs hozzászólás

A pontos klinikum ismerete nélkül a legnagyobb valószínűséggel milyen eredetűnek tartható az agg nőbeteg V1-3-ban látható ST-elevációja?

  1. Benignus korai repolarizáció
  2. Brugada szindróma
  3. Pericarditis
  4. STEMI
  5. Bal kamrai aneurysma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bal kamrai aneurysma

Az ST-elevációval járó kórképek differenciáldiagnosztikájában sok szempontot kell figyelembe vennünk a beteg panasza mellett. Utóbbi sokszor nem értékelhető zavart, demens vagy eszméletlen betegek esetén. Ilyenkor a kórelőzmény sem mindig ismert. A legtöbbször pedig nem áll rendelkezésre korábbi EKG az összehasonlítás céljából.

Az ST-eleváció formáján (konvex, konkáv, boltíves), kívül  segíthet az elkülönítésben az ST-eleváció változása az idővel. A STEMI EKG képe rövid idő alatt is sokat változhat, ezért ilyen, magas időfaktorú kórképek esetén gyakran készítünk EKG-t. A pericarditis EKG képe is változik, csak lassabban. Benignus korai repolarizációban az ST-eleváció mértéke csökken magasabb kamrafrekvenciánál. A Brugada-szindrómában látható ST-eleváció mértéke változhat a testhőmérséklet emelkedésével stb.

Az egyik legnehezebb feladat az, hogy korábban szívinfarktust elszenvedett betegnél aktuálisan egy újabb STEMI-t vagy a korábi STEMI szövődményeként kialakult aneurysma jelét, az ún. perzisztáló ST-elevációját látjuk-e.

Ebben a következők segíthetnek:

Bal kamrai aneurysmában:

  • AZ ST-elevációt QS vagy markáns patológiás Q-hullám előzi meg,
  • hiányzik a tükörkép ST-depresszió,
  • a T-hullám nagysága a QRS amplitúdójához képest relatíve kicsi.

Utóbbi memorizálásában segíthet annak a felidézése, hogy akut coronaria occlusioban az ST-eleváció megjelenése előtt ún. hyperacut T-hullámok alakulnak ki először, melyek széles alapúak (kövérek) és magasak (elérik az R-hullám amplitúdójának felét).

Ha számszerűsíteni szeretnénk azt az összefüggést, hogy a T-hullám nagysága a QRS amplitúdójához képest relatíve kicsi, akkor a következőképpen tegyük:

  • ha T-hullám kisebb, mint a QRS amplitúdó egyharmada (T/QRS amplitúdó <0.36) az összes mellkasi elvezetésben az bal kamrai aneurysmára utal
  • ha bármelyik mellkasi elvezetésben a T-hullám nagyobb, mint a QRS nagyságának egyharmada (T/QRS amplitúdó > 0.36), az anterior STEMI-re utal.
  • komplikáltabb metódus: ha a V1-4-ig összeadjuk a T-hullám amplitúdókat és elosztjuk a V1-4-ig összeadott QRS amplitúdókkal és az eredmény 0,22-nél nagyobb, akkor az anterior STEMI mellett szól

Irodalom:

  • T/QRS ratio best distinguishes ventricular aneurysm from anterior myocardial infarction. Smith, Stephen W. The American Journal of Emergency Medicine, Volume 23, Issue 3, 279 - 287
  • Electrocardiographic criteria to differentiate acute anterior ST-elevation myocardial infarction from left ventricular aneurysm. Klein, Lauren R. et al. The American Journal of Emergency Medicine, Volume 33, Issue 6, 786 - 790

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!